Castells, una activitat per a tota la familia

El món casteller viu un moment d’expansió. En els últims anys moltes més famílies fan castells. En els nostres pobles, per exemple, eren gairebé desconeguts i en els últims anys han començat a formar part de les Festes Majors i de l’activitat cultural de tot l’any. Veiem castells, més que mai, a la televisió i a les places, però pensem que deu ser molt difícil i que no podem participar-hi.

Els castells, no obstant, són una activitat familiar on hi participen junts pares, fills i, fins i tot, avis. En una colla castellera tothom hi té cabuda i tothom hi troba un paper a desenvolupar. Fer castells és molt més que el que acostumem a veure.

Què hi podem fer els grans, en una colla castellera?
En el que més ens fixem quan veiem un castell és en unes poques persones que s’enfilen una sobre l’altra. Els castellers de tronc són fonamentals per fer bons castells. Però hi ha castells on calen centenars de persones per formar una pinya que doni estabilitat i seguretat al castell.

A la pinya cal gent de totes les mides. Dones i homes, alts i baixos, grassos i prims. Hi ha moltes posicions a ocupar. Per fer pinya no cal un gran estat de forma, només estar sà i tenir ganes d’empènyer una mica.

I si no vull o no puc estar a la pinya?
Cap problema! En una colla castellera hi ha més activitats a fer. Si t’agrada la música pots aprendre a tocar el timbal o la gralla, els instruments que acompanyen l’activitat amb la banda sonora que tant coneixem. Si no, també es pot participar de la colla fent activitats de col·laboració com portar la paradeta de marxandatge, acompanyar els castellers o ajudar en les tasques logístiques.

I els nens i nenes?
La canalla (que és com s’anomenen els nens en el món casteller) són la part més important de la colla. Els més atrevits coronen els castells, però tots juguen, s’ho passen bé i fan amics. Fan una activitat amb els seus pares i, a més, també s’organitzen activitats com excursions i colònies. Hi treballen valors com el companyerisme, la cohesió, el respecte i la solidaritat.

És segur fer castells?
És una activitat molt segura, doncs el principal objectiu de tota colla castellera és descarregar els castells. La seguretat és un pilar fonamental. Tot i la seva espectacularitat, menys d’un 3% dels castells que es proven, cauen. I els castellers estan ben entrenats per no prendre mal.

De fet, hi ha estudis pediàtrics que conclouen que els nens i nenes tenen la meitat de risc de lesionar-se en els castells que en altres activitats de lleure.

Oberts i integradors
Els assajos de les colles castelleres són oberts i tothom hi pot participar. A les diades és habitual que el públic es posi a les pinyes. A les colles hi ha castellers que no se’n perden ni un i viatgen per tot el país, però també gent que hi va quan pot o ho compagina amb altres aficions. Però tots i cada un d’ells són necessaris i importants per l’èxit de la colla.

0

You may also like...