Els fruits secs a l’alimentació

Per Laura Isabel Arranz.
Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants.

Els fruits secs són “super aliments” que ens poden fer guanyar nutrició, ja que ens aporten molts minerals, com el calci, el magnesi i el potassi, vitamines, antioxidants, greixos saludables omega-3 i fibra. En general, se’n consumeixen menys del que seria ideal, ja que es pensa que engreixen molt pel seu contingut calòric o, simplement, per no trobar el moment adequat per menjar-ne. Un grapadet de fruits secs no aporta tantes calories com ens pensem i és ideal a l’hora d’esmorzar, a mig matí, a mitja tarda o per complementar una amanida.

Cal destacar que el tipus de greix que tenen és molt saludable, és oli vegetal que té força àcids grassos omega-3, concretament àcid a-linolènic. Els omega-3 són bons per a la salut cardiovascular, pel desenvolupament i funcionament del sistema nerviós i per a la funció visual. Els fruits secs també contenen molts minerals, vitamines i fibra, entre altres components. Per tant, en petites quantitats són una excel·lent font de nutrients per a persones de totes les edats i condicions. S’ha comprovat inclús que en dietes d’aprimament que incorporen fruits secs, la pèrdua de pes és més eficaç. Això és per què aquest greix saludable que tenen no té tanta tendència a acumular-se en forma de “michelín” com els greixos animals o els greixos trans.

Mireu la gràfica comparativa, i valoreu què val més la pena menjar, un grapadet d’ametlles o unes galetes… Compareu especialment el contingut de greixos, sucres, colesterol, fibra, sodi i vitamines i minerals. Els fruits secs tenen moltes més vitamines i minerals, més fibra, gens de colesterol, menys greixos saturats i molts més dels mono i poliinsaturats, que són els saludables pel nostre cor.

Per això, els fruits secs, especialment les nous, ametlles i avellanes reuneixen molts dels nutrients saludables de la Dieta Mediterrània, i això és un valor que no hem de deixar de perdre. Una dieta equilibrada, amb abundància de vegetals, oli d’oliva, peix blau i fruits secs en petites racions cada dia, és altament protectora de la salut i ens proporcionarà molta vitalitat.

Recodeu aquests fantàstics aliments a mig matí, a mitja tarda, quan aneu a la muntanya, o a casa amb l’amanida o amb el iogurt… hi ha mil moments pels fruits secs!Si us interessa saber-ne una mica més, us convido a conèixer la meva #dietalogica a www.dietalogica.com i si voleu fer preguntes, seran benvingudes. Us espero!

0

You may also like...