Nens, a esmorzar!!!

NENS, A ESMORZAR!!!
D’aquí a uns dies els nens tornaran a l’escola. Els nous horaris, la feina dels pares, la falta de temps i molts altres factors contribueixen a que els nens no esmorzin bé al matí, o ho facin de manera insuficient. De fet, els estudis poblacionals indiquen que s’han produït canvis en el model tradicional de distribució dels menjars (esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar), especialment en detriment de l’hàbit d’esmorzar, que, per ser el primer àpat del dia, hauria de ser el més important.

Els nens que no esmorzen de manera adequada tenen una disminució en el rendiment intel·lectual a l’escola. La importància de l’esmorzar per a la salut dels infants i per garantir un bon estat nutricional s’ha demostrat amb nombroses dades. Curiosament, per exemple, s’ha comprovat que entre la població infantil els nens obesos són els que esmorzen menys i també són els que sopen més (i més del que necessiten!).

Idealment, hem de repartir l’esmorzar en dos àpats, un a primera hora del matí, abans de sortir de casa, i l’altre a mig matí, coincidint amb l’esbarjo de l’escola. Aquest repartiment és correcte si tenim en compte que entre aquests dos esmorzars hem d’aportar aproximadament el 25% de les necessitats energètiques diàries del nen. Això dependrà de l’edat i, si ho voleu saber amb detall, haureu de consultar un professional de la salut que us orientarà. Però si no, podeu fer-vos una idea pensant que l’esmorzar ha de ser gairebé tan important com el dinar.

Un altre “truc” per assegurar-nos que ho fem bé, és donar esmorzars complets i variats amb diferents grups d’aliments com els làctics, els cereals, la fruita i també algun proteic (pernil o formatge per l’entrepà principalment). Hem de procurar que els nostres fills tinguin de 15 a 20 minuts pel seu primer àpat del dia, asseguts a taula, en un ambient relaxat i a ser possible en companyia. Evidentment, fer tot això amb estrès no té gaire sentit, per tant ens hem de llevar una miqueta abans per poder-ho gaudir, i assegurar-nos que el petit va anar d’hora a dormir i que totes les seves coses per l’escola ja estan preparades. Així es pot començar bé el dia!

Així doncs, si l’esmorzar ha de tenir almenys 4 grups d’aliments, algunes de les opcions que podem escollir són:

  • Làctics: iogurt, llet, formatge.
  • Fruita: suc de taronja o trossets de fruita (aquelles millors acceptades pel nen facilitaran un bon esmorzar)
  • Cereals: pa, cereals d’esmorzar, galetes (vigileu amb l’excés de sucres d’alguns productes).
  • Proteics: pernil dolç, pernil salat, formatge, embotit (1 o 2 dies a la setmana).

Les opcions de mig matí poden ser: entrepà, fruita, fruits secs, bastonets de pa, barreta de cereals (vigileu amb els sucres!), etc. I recordeu evitar caure en els productes massa dolços, deixeu aquests aliments per un consum ocasional.

Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición.

0

You may also like...