El pa, un aliment bàsic.

El PA, UN ALIMENT BÀSIC

El pa és un dels aliments més tradicionals i amb més història dins dels productes que l’ésser humà ha après a elaborar. Aquest aliment està a totes les taules, ja sigui amb tomàquet, amb oli i sal, amb mantega, o tal qual, com a pa de barra, integral, de cereals, o xapata. Cada casa té la seva pròpia cultura del pa i cadascú el consumeix d’una manera. Però, hi ha moltes idees equivocades sobre aquest aliment: en mengem massa?, quin tipus és millor?, els nens n’han de menjar?… Veiem alguns aspectes que ens ajudaran a aclarir dubtes.

  • És un aliment bàsic a la nostra dieta. Sí, tot i que no és imprescindible, el pa aporta gran part dels hidrats de carboni que necessitem cada dia. A la nostra cultura occidental acostuma a acompanyar els àpats igual que ho fa l’arròs a les cultures orientals.
  • El pa engreixa. No, el que ens fa agafar pes és un excés de calories en el conjunt de la dieta. En realitat, engreixa menys del que ens pensem, per exemple un entrepà o unes torrades sempre són més lleugeres que un producte de pastisseria o que un grapat de galetes o que una bossa de patates xips.
  • És font d’energia. . Conté hidrats de carboni del tipus “complexos” que són utilitzats pel nostre organisme eficientment per obtenir glucosa, i aquesta la faran servir les cèl·lules per obtenir energia. El pa és molt millor que els aliments que proporcionen molts sucres, com els dolços, els pastissets, les postres ensucrades, etc. Aquests no fan més que donar glucosa i energia ràpida que s’esvaeix en un tres i no res, fent que de seguida tinguem gana i fins i tot falta d’energia.
  • Si és integral, és més lleuger: No. En l’àmbit de calories és similar al pa blanc, però sí que té més fibra i més minerals com el magnesi, el potassi, el zinc, etc. La fibra és molt beneficiosa pel nostre organisme, ja que ajuda a sentir-nos més saciats, a aprofitar millor els hidrats de carboni i també contribueix al trànsit intestinal. El pa integral també és millor pels nens!
  • Amb nous, pipes o altres llavors millor. , però en aquest cas hem de tenir en compte que és un pa amb molt valor nutricional, moltes vitamines i minerals, però també amb moltes més calories. Si tenim una vida activa o és per nens que han de fer activitat física, és ideal, però si hem de controlar el nostre pes, només és recomanable ocasionalment.
  • De motlle molt millor pels nens. No, el pa de motlle té, en general més additius, més greixos i més calories. A més, pel fet de ser tan tou, limitem la masticació, que és un procés molt important per la salut de les nostres dents i genives, i també per tenir una bona sensació de sacietat. Únicament és recomanable pels berenars de nens molt mal menjadors, ja que així aconseguim que s’ho mengin millor.
  • Sense gluten sempre és millor. No, tan sols serà millor i necessari per a les persones que siguin intolerants o sensibles a aquesta proteïna que es troba en alguns cereals (blat, sègol, ordi, civada…). Per sort, avui dia ja hi ha molts productes aptes per a aquest grup de població, fins i tot pa fet amb farines d’arròs, de blat de moro o de llegums!

En definitiva, és bo posar una mica de pa en els nostres àpats i entre hores. Millor si és integral i procurant que tota la dieta sigui equilibrada. I pels nens també és molt bo menjar pa.

Si són bons menjadors, els podeu donar pa en els àpats per tal de complementar altres plats fent així que no es quedin amb gana, i si són de poc menjar, els oferirem el pa cap al final dels àpats per assegurar-nos que han menjat una ració dels aliments principals.

Bon profit!

Per Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició.

0

You may also like...