Bruxisme infantil. Què en sabem?
Laura Marcé Saura
Directora clinica dental i osteopàtica DENTAL.KA. Responsable departament d´ATM i Posturología
El bruxisme és l’hàbit de fregament de les dents, que es posen en contacte en tancar la boca de forma voluntària o involuntària. Hi pot haver bruxisme nocturn (habitualment quan dormim), que es produeix de manera inconscient o bé, per contra, diürn, que sol ser conscient.
En el cas dels adults, el desgast que es produeix a causa del fregament normalment és clarament visible, però altres vegades no, encara que existeixi, i per això caldria buscar altres símptomes si el pacient no n’és conscient.
En el cas dels nens, ja que les dents decídues (de llet) estan menys mineralitzades, quan hi ha bruxisme, és evident. Normalment, és fisiològic i, en nens d’aproximadament de 4 a 8 anys, és completament normal. Aquest bruxisme és a causa que els petits estan immersos en un seguit de canvis (de creixement dels seus maxil·lars, recanvi de dents i reposicionament d’estructures dentals…), però és important observar-los i vigilar que no es converteixi en un hàbit sever. Quan el nen creix, aquest bruxisme fisiològic desapareix en la majoria dels casos però, tot i que no hi ha estudis suficients per demostrar-ho, pot succeir que d’adult reaparegui com a conducta repetitiva.
Quines causes poden causar el bruxisme?
- La causa fisiològica normal del creixement
- Causes emocionals (no poder expressar sentiments, etc.)
- Causes oclusals (com interferències)
- Desordres del son (pors, somnambulisme, etc.)
- Nens amb patologies diverses (asma, rinitis, retard mental …), fins i tot nens amb infeccions per paràsits intestinals.
- Alguns medicaments també poden alterar i incrementar els episodis bruxistes.
Quin tractament és el més adequat?
Dependrà del cas i la causa. A partir de la diagnosi prèvia, l’especialista de l’atm ha de valorar el tipus de tractament i la necessitat, o no, de ser vist per altres professionals com odontopediatra, psicòleg, logopeda, etc.