L’ús del xumet
L’ÚS DEL XUMET NO PROVOCA MALFORMACIONS SEMPRE QUE ES RETIRI ABANS DELS TRES ANYS.
No existeix una relació directa entre l’ús del xumet i la malformació dels maxil·lars, com fins ara s’havia pensat.
Si ens hi fixem, hi ha un número molt elevat de nens i nenes que són portadors de xumet i que no desenvolupen cap tipus de malformació. En canvi, sí que poden provocar maloclusions i malformació dels maxil·lars aquests hàbits:
- La succió del polze
- La respiració bucal amb mala posició de la llengua
- Mossegar-se les ungles, els llapis…
- Una mala posició del cos
Què provoca el xumet en realitat a la boca del nostre fill/a?:
Quan el xumet és dins la boca, poden succeir canvis, les dents es poden desplaçar i fer que l’oclusió varii i també hi poden haver modificacions durant el creixement dels maxil·lars, provocant maloclusions lleus, i no tan lleus, inclús mossegades creuades, que dependrà en funció de la força en la succió, però que poden ser reversibles si la retirada es fa abans dels tres anys perquè no s’arriben a produir malformacions d’os molt compromeses, ni tan sols de l’ATM (articulació temporo-mandibular).
Per altra banda, no ens podem oblidar que la succió és beneficiosa perquè calma, relaxa i moltes vegades el seu ús és només en el moment de dormir, després durant tota la nit, és possible que l’aguantin amb els llavis o inclús els caigui, pel que en realitat no suposa massa problema.
Al voltant dels 2 anys i mig o tres, hauríem de començar a plantejar-ne la retirada, depenent de la maduració del nadó.
Què fer si el vostre fill no vol deixar el xumet?
No perdre els nervis i actuar sempre amb comprensió. No hi ha cap estudi que indiqui si és més convenient retirar-lo de cop o a poc a poc. Cada nen necessita el seu temps. Sigui d’una manera o d’un altra, podeu aprofitar aquest moment per fer una consulta als especialistes, que us podran aconsellar què fer i valorar l’estat bucal i dels maxil·lars del nadó.
ES RECOMANA SEGONS LA SOCIETAT ESPANYOLA D´ODONTOPEDIATRIA LA PRIMERA VISITA AL VOLTANT DE L’ANY D’EDAT DEL NADÓ, encara que no tingui tota la dentició temporal en boca.
Laura Marcé Saura. Directora clínica dental i osteopàtica DENTAL.KA. Responsable departament d´ATM i Posturologia.