La Medicina Tradicional Xinesa
La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) és un sistema per preservar i recobrar la salut que es va començar a desenvolupar fa més de dos mil anys i ha perdurat i evolucionat al llarg de la història. En els Països Occidentals ha rebut una gran acceptació per part dels usuaris per ser una medicina gens agressiva i ràpida. El cos humà és més que la suma dels seus components i es troba en permanent relació amb el seu entorn. Es tracta d’una medicina holística, ja que entén que no existeixen malalties sinó malalts, i no només se centra en l’òrgan malalt sinó en el que passa en tot l’organisme.
Els seus pilars són la teoria del Yin i el Yang i la teoria dels cinc elements. Aquests cinc elements, pertanyents a la natura, són: la fusta, el foc, la terra, el metall i l’aigua, que tenen relacions amb les estacions climàtiques, amb cadascun dels òrgans i vísceres, amb els diferents teixits del cos i amb les nostres emocions.
Segons la Medicina Tradicional Xinesa, tenim una energia vital que ens recorre tot el cos exteriorment i interiorment, anomenada Qi. Aquesta energia descriu 12 meridians principals i uns altres de secundaris els quals disposen d’unes zones més externes que són els punts d’acupuntura.
Els mètodes de diagnòstic que ens permeten arribar a conèixer quina és la síndrome que desequilibra l’organisme, són la mesura del pols, l’observació de la llengua i l’exploració del pacient.
Un cop fet això, iniciem el tractament segons les diferents branques terapèutiques d’aquesta medicina:
- Acupuntura: aplicació d’agulles finíssimes en els anomenats punts d’acupuntura, per equilibrar els meridians i òrgans interns.
- Moxibustió: aplicació local de calor sobre els mateixos punts.
- Ventoses: aplicació mitjançant el buit en certes àrees del cos, per millorar la circulació energètica i alliberar bloquejos.
- Fitoteràpia xinesa: les plantes són les matèries més utilitzades, tanmateix, hi estan associats medicaments d’origen mineral i animal.
- Dietoteràpia: ens ensenya què menjar i què no menjar quan tenim un desequilibri.
- Tuïna: conjunt de manipulacions manuals exercides sobre el cos, equiparada al massatge, però que en realitat és una disciplina més amplia. Cal mencionar especialment la tuïna infantil pel tractament de trastorns més comuns.
- Taichi i Qi Gong: dues tècniques de moviments molt suaus lligades a la respiració que actuen de manera preventiva.
La Medicina Tradicional Xinesa és molt efectiva quan no existeix una lesió orgànica. S’utilitza amb èxit per tractar tot tipus de malalties cròniques nervioses (depressió, insomni), dolors o problemes musculars, tendinosos, ossis, estrès, aprimament, per deixar de fumar, migranyes, dolors menstruals, ajuda a aconseguir un estat de relaxació profund, entre d’altres.
Per Elisabet Ribas Correcher. Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica. Tècnica superior en Acupuntura i Medicina Xinesa. Grup Clínic Selva Maresme.