SABÓ ARTESANAL VS SABÓ INDUSTRIAL
Els sabons artesanals han de ser la nostra primera elecció a l’hora de tenir cura de la nostra pell, que es tradueix en una major salut i bellesa. La suma dels productes naturals amb les tècniques artesanals, permet que els sabons artesanals estiguin totalment lliures d’agents químics perjudicials per al nostre cos, que sí que estan presents en els sabons de multinacionals de la cosmètica.
Quina diferència existeix entre els sabons artesanals i els industrials?
Els sabons es fan a través de la saponificació d’olis vegetals o grasses animals amb la sosa, però la diferència la trobem en el procés. El sabó artesanal es realitza en fred, permetent així retenir la glicerina que es produeix en el procés i que resulta molt gratificant per la nostra pell.
Quines qualitats tenen els sabons artesanals?
Aquells a qui us agraden els sabons neutres i sense olor esteu de sort, ja que els sabons artesanals tenen la peculiaritat de no tenir aroma, a no ser que s’hi hagin afegit plantes aromàtiques o olis essencials naturals.
Respecte al color, sense dubte sabem que és un dels factors que fa que un sabó sigui més o menys atractiu a simple vista. Els industrials tenen aquells colors llampants i cridaners, a causa dels colorants químics que duen i que sovint són motiu de reaccions al·lèrgiques. Els artesanals, al contrari, solen ser de colors pàl·lids, resultat de productes naturals (herbes, plantes medicinals, espècies…).
Així doncs, que un sabó tingui un color pàl·lid o sigui poc aromatitzant o produeixi poca espuma, serà prova que tenim a les nostres mans un sabó artesanal, ja que en molts casos la importància són les propietats de cada un i no aquests detalls.
Una altra qualitat d’aquests sabons és que els seus ingredients, al ser naturals, aporten els seus propis nutrients i, per tant, s’obté un producte real.
Si parlem de contaminació del medi ambient, els artesanals i naturals no contenen derivats de petroli ni tintures sintètiques, mentre que contenen i conserven la glicerina natural que es forma durant el procés de saponificació. Un sabó artesanal està compromès amb l’ambient i la cura de la pell, opta per productes naturals que beneficien la tonicitat, l’elasticitat, l’oxigenació de la pell, amb sabons lliures d’agents químics i elaborats amb fruits, herbes, plantes… que per si mateixos ajuden en la cura quotidiana de la pell de tota la família.
Com saber si el sabó que ens venen com artesanal ho és de veritat?
Ens haurem de fixar en el fet que olori bé, això ens farà pensar que està ple de substàncies que no fan cap favor a la nostra pell. Altres additius a evitar són els colorants sintètics, tintures, el Triclosan (utilitzat en els sabons antibacterians, catalogats d’alta toxicitat), i altres químics, ja que són perjudicials per a la nostra pell, pel medi ambient i per la salut. Evitem-los.
El preu dels sabons artesanals sol ser més elevat que els dels industrials, i això es deu als seus ingredients i a la costosa manera de fer-los.
Darrere de cada barra o tros de sabó hi ha hores de recol·lecta de plantes, de maceració, d’elaboració en el procés de saponificació, d’hores d’assecat… un tros de sabó artesanal acuradament elaborat pot arribar a aportar-nos un petit Spa a casa.
Per Alexandra B. Nogueras i Marta R. Alier. Artesanes de Lavandula