Augmentar les defenses de l’organisme a través de l’alimentació.
Els canvis estacionals com ara la tardor, la tornada a l’escola, a la feina, i tot plegat l’estrès, poden produir al nostre organisme una baixada de les defenses.
A través dels aliments podem millorar la resposta del sistema immunitari.
Com a pauta general cal tenir en compte una alimentació variada en productes de l’estació, i de proximitat, frescos i preferentment sense productes químics o auditius. D’aquesta forma, ens assegurem una dosi adequada de les propietats i vitamines dels aliments que consumim.
Específicament, tenim una varietat d’aliments i nutrients que fan augmentar la resistència a les infeccions i protegeixen el nostre sistema immunitari. Estem parlant de vitamines, minerals i antioxidants com:
- Vitamina C: Kiwi, cítrics, pebrot vermell… Efecte preventiu dels refredats, i propietats antioxidants.
- Betacarotens (aliments de colors intensos com taronja, grocs, vermells…): pastanaga, carbassa, tomàquets…
- Antioxidants (vitamina E): Advocats i olis verges de primera premsada.
- Zinc: Peix, pipes de carabassa. Reforça la pell, i el sistema immune. Les pipes de carabassa es compren pelades i poden ser torrades uns minuts a la paella. Li donaran un toc cruixent a l’amanida!
- Seleni i Vitamines del grup B: Llevat de cervesa (suplement alimentari). La seva presentació és en pols o comprimits. Una dosi recomanada és d’1 o 2 grams diaris, que podem augmentar en èpoques de creixement. El llevat de Cervesa en pols, el podem afegir els sucs de fruites o a les amanides o al iogurt.
Respecte a aquests últims, els iogurts, contenen probiòtics, però… Què són? Per a què serveixen? Realment tenen tanta importància i ens ajuden amb les nostres defenses?
Els probiòtics són microorganismes vius que, consumits amb regularitat, poden proporcionar efectes beneficiosos per a l’organisme:
- Milloren el procés normal de la digestió, la fermentació dels aliments, incrementant l’absorció dels minerals, i la producció de vitamines.
- Afavoreixen la lluita protectora contra bacteris, fongs i virus patògens, impedint que colonitzin el nostre tracte gastrointestinal.
- Col·laboren en la regularització del sistema digestiu, reduint processos inflamatoris i la producció de gasos intestinals.
- A més, tenen un paper immune-modulador, ja que milloren l’actuació del sistema immunològic.
La salut del nadó i del nen, igual que la de l’adult, depèn en gran mesura de les condicions dels bacteris beneficiosos i del control que aquests són capaços d’exercir sobre els patògens.
Els bacteris més adequats són els Bifidobacterium Lactis, Bifodobacterium Infantis, o Streptococcus Thermophilus (presents en el iogurt i que ajuden a la digestió dels carbohidrats de la llet).
Per Anna Sagrera Garcia. Nutricionista-Naturòpata. Terapeuta floral del Dr. Bach.