BONS PROPÒSITS D’ANY NOU EN FAMÍLIA
Tot just hem començat un nou any, ple d’oportunitats de canvi i millora. Els nous propòsits agafen força i treballar-los en família pot resultar motivador i enriquidor. És una bona oportunitat per a que els més petits de casa puguin també comprometre’s amb la consecució d’alguns propòsits, sempre adaptats a la seva edat i capacitat de realització.
Pensar en aconseguir noves metes tots plegats en família pot millorar l’autoestima dels nens i nenes, i la seva capacitat d’auto-reflexió, doncs s’ha de treballar sobre què és el que volem millorar i com ho podem fer, i això comporta un bon exercici de reflexió i auto-superació. Enforteix el vincle familiar, perquè es treballa en equip i cada membre de la família exerceix una motivació excel·lent sobre els altres. Els adults també ens podem beneficiar en quant a aconseguir els nous propòsits, donat que el nostre esforç i superació és un exemple que els nens i nenes segueixen, per tant haurem d’intentar posar el màxim d’esforç possible per a que la nostra tasca sigui un bon mirall, amb major responsabilitat i compromís per part nostra.
Per començar amb bons propòsits, és important elaborar una llista tots plegats, que inclogui els propòsits que cadascú vol aconseguir. Han de ser propòsits realistes, que no suposin un esforç extraordinari, especialment pels nens i nenes, i que tinguin un objectiu concret. Evidentment, els propòsits pels més petits s’hauran d’adaptar a la seva edat i capacitat, doncs no és el mateix l’esforç i la capacitat d’un nen o nena de 4 anys que els d’un o una adolescent. De propòsits n’hi ha moltíssims, i cadascú l’ha de fer seu, donar-li un valor subjectiu i personal. A tall d’exemple, propòsits per a nens de 3 a 7 anys, poden ser vestir-se sols, rentar-se les mans abans de cada àpat, menjar sols, compartir les joguines. Propòsits per a nens de 8 a 11 anys, fer els deures, parar taula, fer el llit, endreçar l’habitació. Propòsits per a adolescents, estudiar més, no estar tant de temps amb el mòbil, llegir més, no dir paraulotes. Aquests poden ser exemples de bons propòsits per a nens i nenes. No importa quin propòsit escollim, el més important és que tingui sentit per a cadascú, que hi hagi al darrera un perquè i que es disposi d’eines de gestió, per aconseguir l’objectiu desitjat.
Per a aconseguir amb èxit assolir un propòsit, la motivació i la constància són fonamentals. Però sense una bona organització, aquesta motivació i constància poden no ser suficients. És llavors necessari establir un pla d’acció, especialment concebut per als nens i nenes, per a que puguin arribar a assolir l’objectiu, pas a pas, amb metodologia i organització. Així, si planifiquem els passos a seguir i el temps que necessita cadascú per a realitzar la tasca, aquesta resultarà menys feixuga, perquè en tot moment els nens i nenes sabran què és el que han de fer. Per exemple, si un dels propòsits és llegir més, doncs es pot planificar un temps de lectura setmanal i anar augmentant-lo fins agafar un hàbit de lectura.
La motivació i l’actitud positiva de tota la família, juntament amb la implicació i el compromís, són eines de treball dels bons propòsits. És important premiar positivament cada petit canvi i cada petita consecució dels nens i nenes, perquè així anem reforçant l’autoestima i la capacitat de superació. No passa res si un dia els nens i nenes no estan motivats per a treballar, o estan cansats i deixen de banda la constància. Per a ells és un procés nou, que no coneixen i/o que no han treballat fins aleshores. Però és bo que nosaltres com a pares i mares, els endinsem en aquesta nova manera de treballar el compromís i la responsabilitat. I si finalment, els nens i nenes abandonen l’objectiu i no arriben a aconseguir aquest bon propòsit d’any nou, no ens hem d’alarmar ni enfadar, sinó comprendre que el procés de creixement personal, canvi i millora dels nens i nens és un procés complex i llarg, però finalment enriquidor.
Per Vanessa Galera.
Psicòloga. Col. num. 19623.