Desenvolupament dental i maxil·lar dels més petits. Beneficis de la lactància materna en el desenvolupament dental i maxil·lar.
Segons l’Organització Mundial de la Salut i UNICEF, “la llet materna és una forma inigualable de facilitar l’aliment ideal pel creixement i desenvolupament correcte dels nens” i recomanen com a imprescindible la lactància materna fins als 6 mesos.
El nadó necessita l’acció de succionar pel correcte desenvolupament dels seus maxil·lars i, si no ho aconsegueix a través de la lactància materna, ho buscarà d’una altra manera: necessitarà xuclar-se i/o mossegar-se el dit, la llengua, les ungles, el pèl, el braç, el llavi… originant així mals hàbits que poden ser una de les causes de la maloclusió.
Nombrosos estudis estableixen la relació entre la falta de lactància materna o escassa i la predisposició a una maloclusió.
Els problemes més habituals són:
- Apinyament
- Mossegada oberta
- Mossegada creuada
- Mals hàbits de succió i deglució.
- Respiració bucal
La lactància materna és de gran ajuda per sincronitzar les funcions de l’aparell bucal: succió, deglució, respiració i fonació.
L’altre benefici que ens pot aportar la lactància materna és la protecció contra la càries. Encara que el bebè no té dents, en general comencen a erupcionar els primers incisius inferiors a partir dels 6 mesos d’edat, encara que pot existir algun cas d’erupció precoç. La lactància materna ajuda a augmentar la secreció salivar i equilibra el ph i, d’aquesta manera, quan les dents comencen a erupcionar, es disminuiran els bacteris que produeixen la càries i s’incrementarà la resistència a l’esmalt.
Com a conclusió, dir que la lactància materna, a més d’evitar la desnutrició, contribueix al desenvolupament correcte dels maxil·lars, pel que pot ajudar a evitar mals hàbits que derivin en alguna anomalia dental i també a reduir l’índex de càries.
Laura Marcé Saura. Directora clínica dental i osteopàtica DENTAL.KA. Responsable departament d´ATM i Posturologia.