Desmobilitza’t! 10 idees de jocs DIY per entretenir els petits.
La tecnologia és al nostre voltant i ofereix moltes avantatges i millores a la nostra vida, però hem de ser responsables a l’hora de fer-la servir. Segons l’Acadèmia Americana de Pediatria, els nens menors de 18 mesos no haurien d’estar exposats a cap mena de pantalla; de 2 a 5 anys s’han de limitar les TIC a una hora; i pels majors de 6 anys establir límits i fer-ne un consum responsable. I és que abusar de les pantalles pot desencadenar en problemes de comunicació i desenvolupament, alteració del son, obesitat, addicció,…
Molts cops, per tal que els nens ens deixin fer les nostres obligacions o bé per tal de que mengin o estiguin distrets, fem servir mòbils, tabletes o similars. Jo et proposo canviar això. No vull que eliminis les TIC de la teva vida perquè utilitzades amb responsabilitat i mesura, són beneficioses, però sí podem mirar de reduir una mica el seu ús. I com? A continuació et detallo deu idees per fer amb els nens en comptes de donar-los de primeres una pantalla. A més a més, aquests jocs, són petits i fàcils d’emportar quan sortim fora de casa, com per exemple, quan anem a dinar o sopar a un restaurant.
Jo porto sempre la bossa de jocs per emportar. És una bosseta de roba amb alguns dels jocs anteriors i amb la que el meu fill gaudeix quan sortim fora i hi vol jugar. Perquè no oblidem que són nens, i els nens com a tal són moguts, inquiets i amb ganes de fer coses i jugar. Per això, els hem de facilitar jocs i eines per tal que s’ho passin bé i treballin les seves capacitats i habilitats. I el joc és la millor manera de que aprenguin mentre gaudeixen.
En aquests links pots veure més idees de jocs per aprendre lletres, números i colors:
> mamitengounblog.wordpress.com/2017/08/16/aprendo-a-contar-con-este-juego/
> mamitengounblog.wordpress.com/2017/09/04/clasificamos-colores-con-tapones/
> mamitengounblog.wordpress.com/2017/05/05/aprendiendo-las-letras/
> mamitengounblog.wordpress.com/2017/02/27/rueda-de-colores/
1. Mini Puzzles.
Una opció entretinguda per treballar la concentració, motricitat, memòria, habilitats especials, matemàtiques i cognitives, i la percepció, entre d’altres.
2. Una llibreta i uns retoladors.
Potencia la creativitat si la utilitzem per dibuixar o escriure, o també podem fer exercicis on treballin les lletres, els colors,…
3. Adhesius.
Els trobem de molts tipus i formes. A més, amb els adhesius treballem la motricitat fina i podem fer molts exercicis amb ells, desde classificar colors, números i formes fins a haver-les de posar al seu lloc, el grau de dificultat dependrà de la edat de l’infant.
4. Cartes.
Mai passen de moda i a ells els agraden molt perquè jugarem amb ells. Els jocs més clàssics de cartes són la brisca, el burro, el Remigi,…
5. Dominò amb pals de gelats
N’hi ha prou amb pintar de colors les puntes dels pals de gelat. És molt senzill de fer i molt pràctic per endur a qualsevol joc ja que no ocupa quasi espai.
6. Plastilina.
Molt creatiu perquè les possibilitats són il·limitades. Podem fer qualsevol objecte, o jugar a que l’altre endevini l’objecte que s’ha creat. Podem fer números, lletres o treballar els colors. Aquesta opció és èxit assegurat.
7. Puzzles amb pals de gelats.
Podem fer-ho de dues maneres: dibuixant directament sobre els pals de gelat, o imprimint una imatge, enganxantxant-la sobre els pals i retallar. Les dues idees són xules i, igual que la opció del dominó, no ocupa gens d’espai i és útil per portar quan sortim de casa. En el següent link, tens un pas a pas: https://mamitengounblog.wordpress.com/2017/04/03/puzzle-con-palitos-de-helado/
8. Fer figures de colors amb pals de gelats.
Només hem de comprar pals de gelat de colors i dibuixar diferents formes amb ells. Després, el nostres nens hauran de fer la mateixa forma que nosaltres hem dibuixat. Aquest joc estimula molt la motricitat final, la percepció i la concentració, entre d’altres habilitats.
9. Joc del “memory” amb taps d’ampolla.
Només calen uns quants taps i diferents dibuixos o adhesius de la mida del tap. Es posen dues imatges iguals en dos taps per així crear el joc de fer parelles.
10. Tres en ratlla amb taps d’ampolla.
Necessitarem tenir sis taps i diferenciar-los per crear els dos equips.
Per Míriam Perálvarez.