El mussol
Hola menuts!
Durant els mesos de febrer a març, si passegem al capvespre prop dels camps de cultiu o del Delta de la Tordera, és fàcil escoltar repetidament una espècie de miolar estrident que ens cridarà l’atenció. En realitat no és un gat, sinó una au rapinyaire nocturna que està galantejant a les femelles de la seva espècie, es tracta del Mussol (Athene noctua), també conegut com a Xot.
El mussol és una de les rapinyaires nocturnes més petites de la família, no arriba als 25 cm de llarg i com a màxim als 55 cm d’envergadura. Com totes les rapinyaires nocturnes, té uns ulls enormes per poder veure en la foscor, i el plomatge tacat de tons marrons, grisos i blancs que li permet camuflar-se en les copes dels arbres on pot observar sense ser vist.
S’alimenta principalment de cucs, insectes i petits rosegadors, realitzant així un important paper en el control de plagues. Com a curiositat, a l’antiga Grècia era l’animal sagrat de la deessa Atenea, d’on prové el seu nom científic: Athene noctua, per aquest motiu en el revers de les monedes d’euro gregues apareix encunyada la seva silueta.
Bé menuts, el mussol, així com la majoria de rapinyaires nocturnes, són bastants difícils d’observar, però no d’escoltar per això si escolteu els seus miols a l’alba o al capvespre, sens dubte haureu descobert l’amagatall d’aquesta preciosa i comuna au nocturna.
A reveure menuts!
I recordeu sempre les 3xRs: Redueix, Reutilitza i Recicla.
Per 6Q.