El son del nadó
El son del nadó és un dels temes que més preocupen els pares. A les llibreries es troben desenes de llibres amb diferents mètodes per enfrontar-se al son del nadó, que pot esdevenir un dels grans reptes per a la vida quotidiana de les famílies. Què cal fer perquè s’adormi? Sol o acompanyat? Si li costa dormir-se sol, és bo deixar-lo plorar? Quines conseqüències pot tenir en el seu desenvolupament optar per un mètode o altre per aconseguir que s’adormi? Per enfrontar-se a aquestes qüestions és imprescindible tenir abans algunes nocions bàsiques.
El patró de son d’un nadó no té res a veure amb el d’un nen de 5 anys o el d’un adult. La diferència bàsica és que els nounats no tenen adquirit el ritme circadiari perquè els seus centres nerviosos no estan prou desenvolupats, el que provoca que tinguin patrons de son irregulars i molt vinculats a l’alimentació.
A partir dels 2-3 primers mesos d’edat, els nadons comencen a ajustar els seus hàbits al ritme circadiari. Allarguen els períodes de son, i durant el dia estan més temps desperts, de manera que entre els 3 i els 6 mesos, la majoria de nens són capaços de dormir bona part de la nit, alguns fins i tot tota la nit. Als 9 mesos, el 70% dels nens dormen tota la nit seguida i a l’any, ja tenen de 10 a 12 hores de son nocturn, al que sumen de 2 a 4 hores de son corresponents a les dues o tres migdiades que fan durant el dia.
La doctora Paula Giménez, directora de la Unitat del Son de la Clínica Vistahermosa del Grup ASISA (Alacant), explica en un article titulat “El son del meu nadó” que “per ajudar al nostre nadó a establir el ritme circadiari i aconseguir un somni més eficient és important que li marquem unes rutines que seguim dia a dia, de menjars, d’activitat i de son“.
Aquests són alguns dels seus consells:
1. Establir una rutina en el que a horaris es refereix, tant d’anar a dormir com d’aixecar, de les migdiades i de les hores d’alimentar.
2. Crea unes rutines associades al son: un bany relaxat, llegir un conte al llit…
3. Abans de dormir evita jocs o activitats estimulants com la televisió, consoles, etc.
4. És important que mantinguem l’habitació en la qual dorm el nadó en condicions òptimes de temperatura, de soroll i de foscor.
5. L’habitació ha de ser un lloc de relaxació i per al somni, fer-la un lloc confortable i agradable per al nen, evitant-la com a càstig.
6. Els nens han d’aprendre a dormir per si mateixos. Cal tenir en compte que els nens es desperten a la nit. El normal és que tornin a adormir-se solets i el seu somni continuï. El problema ve quan el nen s’ha acostumat a dormir de la maneta del pare o de la mare, ja que per tornar a adormir-se reclamarà la vostra presència i així serà cada vegada que es desperti, alterarà el son del nen i el vostre.
7. Que l’hora de ficar al llit el teu fill sigui un moment plaent per a ell: fes-ho sense presses, transmet-li seguretat, converteix-lo en un moment especial, sempre amb una actitud de calma i relaxació. Així aconseguiràs que estigui desitjant que arribi aquest moment i evitaràs que no vulgui anar a dormir.
Per ASISA/COVER GRUP.