Els bolets
Hola menuts!
Com ve succeint aquests darrers anys a les nostres contrades, la tardor s’endarrereix una vegada més (potser per culpa del famós canvi climàtic?). La veritat és que durant aquest mes de novembre, els nostres boscos comencen a notar veritablement els efectes de la tardor: comencen els acolorits canvis de color en les fulles dels roures i altres arbres caducifolis, els aglans, les castanyes, i altres fruits i baies, ara madurs, cauen a terra per repoblar i alimentar als animals del bosc de cara al llarg hivern que ha de venir.
És també aquest mes de novembre quan comencen a aparèixer els deliciosos bolets en el fèrtil terra dels nostres boscos costaners, és el moment en què els amants d’aquestes exquisideses sortiran a recol·lectar-les. Sabíeu que el bolet és l’òrgan reproductor del fong que viu a sota, enterrat en el terra del bosc? Bé, molta gent no sap això; en realitat, la funció dels bolets és escampar espores perquè els nous fongs es reprodueixin.
Segons els experts micòlegs, aquí resideix la importància a l’hora de recol·lectar els bolets, mai cal tallar-los amb una navalla com s’havia fet antigament, ja que en tallar-los es produeix la infecció del fong i aquest morirà irremeiablement.
Els bolets s’han d’arrencar amb les mans i després transportar-les en cistells de canya o vímet; d’aquesta manera, s’evita que es trenquin i, a la mateixa vegada que passegem pel bosc, contribuïm a escampar les seves espores, ja que aquestes cauran per les escletxes i forats de la nostra cistella al terra del bosc, sembrant-ho novament.
Bé menuts, si aneu al bosc a caçar bolets, recordeu aquests útils consells. I recordeu les 3xR’s: Redueix, Reutilitza i Recicla.
Per 6Q.