Els mascarells
Hola menuts!
La natura és un llibre obert que hem de saber interpretar. Mitjançant els seus indicadors podem conèixer els esdeveniments futurs. Us en vull posar un exemple: Durant la famosa llevantada de final d’any, ens vàrem poder delectar observant un grup d’uns 12 mascarells (Sula bassana) realitzant increïbles picats per pescar a una vintena de metres de la platja de S’Abanell.
Dels ocells de la família dels procel·làrids, els hidrobàtids i els súlids (on trobem les baldrigues, els petrells i els mascarells, entre d’altres), els pescadors en diuen “Ocells de les Tempestes”; nom del tot merescut, ja que són ocells que resten mar endins i no és gens habitual que s’apropin a la costa, a no ser que les condicions meteorològiques siguin extremes.
Els mascarells són aus força grans, poden arribar fins al metre d’envergadura; la seva silueta és pràcticament inconfusible: un gran i esvelt ocell de color blanc crema amb les puntes de les ales negres i la cua punxeguda (semblant a un avió planejador). Reben el nom vulgar de mascarells per la màscara de color negre que els barra la cara.
Un tret característic de l’espècie són les seves espectaculars capbussades des de gran alçària per pescar, i un cop amb el peix al bec, s’enlairen i se’l cruspeixen en vol. Són ocells migradors, provinents principalment del nord de l’Atlàntic, els podem observar mar endins durant els mesos d’hivern. Molt rarament s’apropen a la costa; d’aquí que el fet de veure’ls pescar tan a prop de la platja aquell dia, fos un indicador de la terrible tempesta que no trigaria gaire a arribar i escombrar la nostra costa.
Bé, menuts, llegiu els senyals que la natura ens mostra tot sovint, ja que, com hem pogut comprovar, l’ésser humà és a mercè dels seus capricis.
I recordeu sempre les 3xR’s: Reutilitza, Redueix i Recicla!
A reveure menuts!
Per 6Q.