La importància de la revisió osteopàtica abans i després del naixement
En aquest article explicarem les conseqüències dels diferents tipus de parts en els nostres petits, i de com l’osteopatia els pot ajudar.
Un treball correcte a l’hora de portar una nova vida a aquest món comença molt abans de la seva concepció. Des del moment que els pares decideixen que volen augmentar la família i tenir un fill, ja estem creant una energia que necessita ser la més potent i correcta possible, hem de valorar que la nostra situació, en especial l’emocional, és la correcta, ja que és la base per tot el procés.
És recomanable que els pares comencin uns sis mesos abans de la concepció a fer neteja dels hàbits més nocius com podria ser fumar, beure alcohol, una alimentació poc saludable… Pensem que les nostres cèl·lules es renoven constantment, per tant, la nova vida que vindrà es formarà a partir d’aquesta informació interna i aquesta ha de ser de la millor qualitat possible. D’aquesta manera, ja eliminem factors que els puguin donar complicacions.
Un cop fet això, també és important començar a equilibrar tots els sistemes del nostre cos, en especial el de la mare, de preparar-lo per tots els canvis fisiològics que vindran, i culminar el procés amb les menors complicacions possibles.
El naixement constitueix per l’ésser humà, la primera prova de la seva vida. Durant la migració cap a l’enllumenament, el cap fetal està sotmès a compressions molt importants i necessàries.
Ha de passar per un canal molt estret i els ossos del cap es munten un sobre l’altre per permetre que el nadó pugui treure el cap, però, si aquestes forces superen el llindar de solidesa del conjunt membranós, res impedeix que es produeixin deformacions importants i de vegades irreversibles; d’aquí la importància de l’equilibri, en especial de la pelvis de la mare.
Els encavalcaments dels ossos se solen resoldre espontàniament a través de la pressió interna en plorar, succionar i a la seva capacitat innata d’auto curació, però de vegades és necessària una intervenció osteopàtica per solucionar-ho.
Una altra zona molt important és la base del crani i la primera cervical, on el xoc de forces expulsives i la retenció del cap al canal fan que aquesta zona estigui sotmesa a grans compressions afectant nervis, articulacions, venes, arteries…
Totes aquestes compressions, tensions i lesions tindran unes conseqüències immediates i a mitjà termini:
- Irritabilitat, problemes de succió, torticolis congènita, còlics, restrenyiment, reflexos, plagiocefàlies (zones al cap planes), trastorns del son, problemes oftalmològics i auditius, respiratoris…
- I a un termini posterior acabaran amb escoliosis, problemes de motricitat i posturals, d’aprenentatge, migranyes, asma…
- Si parlem de parts instrumentats (amb fòrceps, ventoses, espàtules), a més hem de sumar possibles lesions als ossos que variaran la forma i funcionalitat d’aquest i també es generen sistemàticament lesions del tipus compressiu.
De cesàries, en tenim dos tipus:
- Les programades: el cap del nadó no pateix compressions, així que no ha tingut el modelatge obligatori necessari pel correcte desenvolupament dels punts d’ossificació i la dinamització de diferents processos.
- Les d’urgència: aquí sumem conseqüències de part natural complicat i la falta de modelatge.
Sigui com sigui, a les cesàries no passem pel canal de part, on, en passar, ens impregnem de diferents bateries que enfortiran el nostre sistema immunològic, metabòlic i digestiu, d’aquí a que aquests nadons nascuts per cesària tindran una gran varietat de “-itis” i problemes associats a aquestes debilitats.
És molt recomanable, per no dir obligatori, anar una primera consulta osteopàtica en casos de bessons, cesàries, de natges, de peus, ventoses, fòrceps o prematurs.
Molt sovint, els adults patim trastorns que tenen el seu origen a traumatismes que patim al part i és feina dels pediatres i osteòpates solucionar i prevenir tot això.
Per Jordi Platero.
Osteòpata.