Les Meduses
Hola menuts!
Arriba la temporada de bany i, darrerament, també ens arriben, cada cop més, les incomodes i de vegades perilloses meduses. L’augment espectacular els darrers anys d’aquests invertebrats marins és degut principalment a la manca dels seus principals depredadors; la desaparició de les tortugues marines i la sobreexplotació dels peixos, sobretot les tonyines, provoquen un desequilibrant augment d’aquests animalons.
De meduses a la nostra mediterrània en podem trobar de diferents espècies, i no totes són perilloses, tot i que n’hi ha de molt tòxiques.
Entre les més habituals, tenim la medusa Luminescent (pelagia noctilua), que destaca pel seu color rosaci i la seva silueta de típica medusa, amb quatre tentacles gruixuts i uns setze de llargs que semblen filaments. Tota la superfície dels tentacles i l’ombrel·la està coberta d’unes pigues de color marró que són urticants. És força perillosa i pot causar irritacions i coïssor per contacte amb la pell. En el pitjor dels casos pot arribar a provocar problemes cardiovasculars, respiratoris i dermatològics.
Una altra espècie molt habitual i força perillosa és la medusa Born Blau (rhizostoma pulmo). Té forma acampanada, color blavós i un manat de fins a vuitanta-set tentacles també de color blavós. El contacte amb la pell és força irritant, tot i que no produeix problemes dermatològics greus, però sí una intensa coïssor i irritació.
La medusa Ou Ferrat (cotylorhiza tuberculata) té una silueta molt particular i inconfusible, com indica el seu nom comú, que esdevé de la forma aplanada de la seva ombrel·la, amb una gran protuberància de color taronja al centre. Els seus tentacles són gruixuts i curts, d’un color blavós. No és gens perillosa i, curiosament, pot ser comestible.
El Born (aurelia aurita) també és una medusa de baixa toxicitat. L’ombrel·la té forma de plat transparent amb taques blavoses. Té quatre tentacles llargs i d’altres de curts però, el que la fa inconfusible, és que els quatre òrgans reproductors de color violeta, i en forma de ferradura, són visibles a través de l’ombrel·la.
I, finalment, també podem trobar la popular Barqueta de Sant Pere (velella velella), una de les meduses més petites i fàcils de reconèixer, doncs sura a la superfície de l’aigua amb la seva característica forma de barqueta a vela de color blau-violaci. Les cèl·lules urticants dels seus petits tentacles són inofensives per als humans.
Menuts, aneu molt amb compte amb les meduses, el millor és no tocar-les, però si malauradament patiu les seves picadures, el primer que heu de fer es rentar la ferida amb aigua de mar o sèrum fisiològic, mai amb aigua de l’aixeta, doncs augmenta la reacció al·lèrgica. Un cop netejada la ferida i retirada qualsevol resta dels tentacles urticants adherits a la pell, és recomanable aplicar-hi fred, amb una bossa de gel embolicada en una tovallola neta durant 10 o 15 minuts a la zona afectada, per baixar així la inflamació. Posteriorment, es pot prendre un analgèsic en cas que el dolor sigui intens. En aquells casos més greus cal consultar sempre amb un metge especialista.
Bé menuts, recordeu a la platja també les 3xR’s: Redueix, Reutilitza i Recicla.
Gaudiu d’unes molt bones vacances d’estiu. A reveure menuts!
Per 6Q