L’estornell
Hola menuts!
Els dies ja s’escurcen lentament, i l’estiu toca a la fi, arriba el moment de tornar al cole. Avui us vull parlar d’un ocell que de ben segur ja coneixeu: l’estornell. D’estornells, n’hi ha de dos tipus: l’estornell Vulgar (Sturnus vulgaris) i l’estornell Negre (Sturnus unicolor).
Fa pocs anys que els estornells es reprodueixen a Catalunya; les primeres dades d’una colònia de cria són de l’any 1960. Des d’aleshores, els estornells ja formen part de la nostra fauna habitual. Una de les conductes més característiques d’aquesta espècie és la de formar grans estols amb centenars o milers d’individus que a les tardes, quan el sol s’amaga a l’horitzó, formen espectaculars i psicodèlics núvols d’ocells al cel, abans d’anar als seus dormidors.
Els estornells s’alimenten principalment d’insectes, però també de cereals i fruita, cosa que ja no agrada tant als pagesos, que veuen com els fan malbé les collites. Malauradament, per aquest motiu, són considerats una plaga al nostre país.
L’estornell té el plomatge fosc amb reflexos iridescents. A l’hivern, l’estornell negre canvia el plomatge pel negre fosc, i el vulgar el taca tot de blanc; és quan podem diferenciar ràpidament ambdues espècies. Morfològicament, són pràcticament iguals: bec llarg, ales curtes, triangulars i punxegudes amb la cua curta i una silueta compacta i rabassuda.
Bé menuts, gaudiu d’aquests espectacles al cel que cada tarda ens regalen els estornells.
A reveure menuts!
I recordeu sempre les 3xRs: Redueix, Reutilitza i Recicla.
Per 6Q.