Mindfulness per nens i nenes
Què és el Mindfulness?
El mindfulness és una tècnica de caire psicoterapèutic basada en l’atenció plena. Prové del budisme, concretament de la meditació zen. La seva pràctica es centra en prendre plena consciència i atenció a allò que estem fent en el moment present, sense jutjar-ho. Atenció plena, donant significat a l’“aquí i ara”.
El Mindfulness i els seus beneficis
La pràctica del mindfulness aporta beneficis a la nostra salut mental, especialment per reduir l’estrès i ansietat, tant en població adulta com infantil. Vull posar especial èmfasi en l’estrès de la població infantil, en creixement durant els darrers anys, degut a com es desenvolupen els petits en la societat actual: escola, extraescolars, deures, relacions socials i/o virtuals, tecnologia, Internet… els més petits també poden patir estrès, i aquest estrès pot donar lloc a dificultats d’aprenentatge i/o problemes conductuals. Els més petits, com nosaltres els adults, també necessiten eines de reducció de l’estrès, aprendre habilitats per fer-li front. I el mindfulness és una bona tècnica terapèutica per aconseguir-ho.
La investigació sobre els beneficis del mindfulness en salut mental s’ha centrat especialment en població adulta, amb programes específics de reducció de l’estrès basats en mindfulness MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). A nivell neuropsicològic, la pràctica constant del MF atorga certs canvis en el cervell, en les àrees en les quals intervenen les emocions, presa de decisions, aprenentatge i memòria, entre d’altres. Per tant, és una realitat que la pràctica del MF canvia el nostre cervell. Els resultats obtinguts en programes MBSR han sigut tan positius que s’ha adaptat per poder utilitzar-ho en població infantil i adolescent.
Practica’l en qualsevol moment
La pràctica del mindfulness és una activitat que no necessita preparació prèvia. Només hem de ser conscients d’estar plenament atents a allò que ens envolta, ser conscients que som aquí i ara i no jutjar. La societat actual ens està fent ser autòmats, robots… moltes vegades fem coses sense ser-ne plenament conscients. Per exemple, alguna vegada has conduït i has arribat al punt de destí sense pràcticament adonar-te’n? Segurament si…, doncs això seria tot el contrari al mindfulness. Amb els nens i nenes succeeix quelcom similar… Ells van creixent i desenvolupant-se moltes vegades sense prendre plena consciència d’allò que estan fent. Practicant MF es pretén aconseguir atenció plena, contacte amb un mateix i amb l’entorn. S’aconsegueix una millora en la gestió de les emocions, un augment de la capacitat de ser empàtic, ens ajuda a prendre decisions coherents i potencia la nostra memòria, capacitat de concentració i d’atenció.
Comparteix-lo en família
El MF es pot practicar amb diferents exercicis. Per a nens i nenes, es poden posar en pràctica exercicis senzills, que siguin entenedors i poc feixucs. Podem practicar-lo tots plegats, grans i petits.
Aquí teniu exemples d’exercicis per a practicar MF amb els més petits.
– L’exercici de la fruita: menjar amb plena consciència
Es dona una taronja a cadascú. Ara imaginem que veiem per primera vegada aquesta taronja.
L’exercici consisteix a prendre plena atenció a aquesta taronja, tocar-la, olorar-la , menjar-la… què sentim quan la mengem?? Quin tacte té, és rugosa o llisa? Quines sensacions ens arriben? Tàctils, visuals, olfactives…
No hem de jutjar si ens agrada o no la taronja, simplement hem d’estar atents a la fruita, al moment present.
– L’exercici de la granota: respirar amb plena consciència
Les granotes son amfibis que poden estar estones quiets sense moure’s. Hem d’imaginar que som una granota. Estem en un estanc i estem ben quietes. Observem tot allò que ens envolta, sense moure’ns. Només respirem i el nostre ventre s’infla i es desinfla poc a poc, a mesura que anem respirant.
Hem de prendre plena atenció a aquesta respiració, sentir com entra l’aire pel nostre nas i com va sortint poc a poc. Què sentim? Com és la nostra respiració?
– L’exercici de l’espelma: observar amb plena consciència
Consisteix a observar detingudament una espelma encesa. Veure com es consumeix poc a poc, observar com cau la cera fent diferents figures i formes.
Què veiem? Podem distingir alguna figura? Quins olors sentim?
Aquests son només petits exemples de com podem practicar mindfulness amb els més petits, però en realitat qualsevol ocasió és bona per a fer-ho. Per exemple, si estem a la platja o a la muntanya, podem observar amb atenció allò que ens envolta. També si caminem podem practicar mindfulness, quan mengem o si estem estirats al llit, podem prendre consciència de la nostra respiració. Son molts els escenaris de pràctica.
El que és important no és el què ni on, sinó com. Amb plena atenció.
Per Vanessa Galera.
Psicòloga. Col. num. 19623.