Osteopatia i embaràs
El seguiment osteopàtic entrega a la futura mare i al seu nadó, un benestar segur per a un embaràs harmoniós.
Les tècniques que es realitzen a les dones embarassades tenen un abordatge molt suau i no tenen cap efecte negatiu ni per a la mare ni per al fetus.
L’Osteopatia a l’embaràs ajuda el nadó a través de la mare, normalitzant el sistema nerviós autònom, alliberant d’estrès i sobretot ajudant a viure amb una millor integració emocional el canvi que suposa en la psique d’una dona el procés de gestació.
El primer trimestre té com a objectiu adaptar la dona a la seva nova situació i al modelatge de la pelvis per la seva adaptació al creixement de l’úter. Durant aquest temps, les molèsties digestives (nàusees i alteracions intestinals) i les molèsties d’esquena pel creixement progressiu dels pits materns seran també motiu d’estudi.
El segon trimestre orienta el tractament a donar espai a la cavitat abdomino-toràcica, ja que el gran augment de volum de l’úter necessita una expansió lliure i sense restriccions. És indispensable l’estirament del diafragma per millorar la capacitat ventilatòria i oxigen de la mare i del nadó.
L’últim període està indicat a la relaxació del sòl pèlvic i del perineu per a la preparació al part. La pelvis, el pubis i les lumbars estaran en posició de màxim estrès, per això la seva flexibilització i relaxació facilitaran la fase expulsiva del part.
Amb el tractament osteopàtic durant l’embaràs, s’aconsegueix una relaxació muscular, un augment de flexibilitat lligamentosa i un moviment ossi harmoniós, destinat a què l’embaràs sigui còmode i el part aparegui amb les menys complicacions possibles. És un tractament suau, no dolorós i preventiu.
La freqüència del tractament variarà en funció de l’embaràs, però el normal és visitar la mare cada dos mesos fins al moment del part.
Per David Sánchez Regnes. Fisioterapeuta-osteòpata DO No col 389. Director de FISIO BLANES.
Professor Escola Osteopatia Barcelona. Professor Escola Universitària Ramon Llull.