Ous de Pasqua
Arriba la Pasqua i, tot i que aquesta manualitat no està molt reconeguda en la nostra societat, ens sembla un entreteniment fantàstic per poder fer amb els nens durant aquestes minivacances.
Podeu preparar els ous de diferents maneres:
1. Uns dies abans de Pasqua buideu els ous que utilitzeu per cuinar de la següent manera: feu un foradet a cada extrem de l’ou i bufeu amb força per buidar-ne el contingut. Renteu-lo i deixeu que s’assequi bé.
2. El mètode anterior sovint és poc recomanable, ja que en manipular-ne la fràgil closca, aquesta es trenca fàcilment. Una alternativa és utilitzar ous de fusta o plàstic per fer mitjons, que podeu trobar a qualsevol merceria.
Quan tingueu tots els materials, només heu de deixar córrer la vostra imaginació. Podeu utilitzar tots els materials que vulgueu per decorar l’ou: pintura, escuradents, retoladors metal·litzats, … Feu que quedin ben macos i lluents perquè siguin més fàcils de trobar.
Agafeu els ous decorats i amagueu-los per la casa o el jardí. Podeu comprar unes llaminadures i donar-les als nens a canvi de cada ou que trobin. Veureu com es divertiran!
Una mica d’història
Des de molt abans de l’era cristiana, s’associava a l’ou amb la idea de fertilitat i naixement. Fa alguns mil·lennis, en les cultures mediterrànies, al principi de la primavera es feia una festa de diversos dies per celebrar el final de l’hivern. Els ous d’aus, adornats amb colors, van ser presos com a símbol de la continuació de la vida i estaven presents en aquestes celebracions.
En l’Edat Mitjana els ous es pintaven per a ser regalats a festes. Tot i que l’església va prohibir-ne el seu consum durant la Quaresma, va permetre que es regalessin ous pintats durant el Diumenge de Pasqua, com a part de les festes. L’intercanvi dels ous de Pasqua era un signe d’alegria, especialment per als nens.
La tradició que els adults amaguin ous decorats en els jardins o en les cases, continua vigent en molts països. Aquest divertit costum remet a la tradició segons la qual el Diumenge de Resurrecció, les campanes deixen anar des del cel ous de xocolata que s’han de buscar en el matí de Pasqua.
També en aquestes dates són comuns els conills de xocolata, que simbolitzen la fecunditat, i les campanes de xocolata, que recorden que elles són les encarregades d’anunciar alegrement la resurrecció.