La prevenció bucodental en els més petits.
La prevenció bucodental en els nens és un tema molt important tant en l’Odontopediatria com en la Salut pública. Des que són ben petits hem de promoure un bon estat de salut bucal i ensenyar als més menuts de la casa a agafar bons hàbits d’higiene bucal.
La càries dental (malaltia multifactorial que es caracteritza per la destrucció dels teixits que formen la dent) és el motiu més freqüent de consulta en una clínica dental, d’aquí la gran importància d’adoptar mesures de prevenció des que els nens són ben petits, així evitant o frenant possibles patologies dentals o tractaments futurs.
És important un treball conjunt entre els pares, el pediatre i l’odontopediatre en promoure i ensenyar hàbits d’higiene dental juntament amb una bona alimentació.
L’odontòleg o odontopediatra ha d’utilitzar les revisions periòdiques dels pacients per seleccionar les mesures de prevenció més adequades a cada cas, intentant així evitar l’aparició de lesions i el que això comporta.
La prevenció es realitza tant en pacients asimptomàtics com en pacients que ja presenten patologia o lesió de càries. En els pacients asimptomàtics que no presenten lesió de càries ni patologia, s’identifiquen els factors de risc inicials de la càries i s’intenta frenar abans de l’aparició de les lesions. En els pacients que ja tenen lesions, l’objectiu és frenar el procés o revertir-los per així millorar el seu pronòstic.
Tenim diferents mesures de prevenció com són el control de la dieta, el fluor, control de la placa bacteriana i els segellats de foses i fissures. En cada cas s’escollirà el mètode més adequat que ajudi a disminuir el risc de la càries.
Com s’han de raspallar les dents?
Cal utilitzar un raspall en bon estat, amb el capçal petit i filaments suaus.
S’ha de posar al raspall una petita quantitat de pasta de dents (mida d’un pèsol) i raspallar cares externes, internes i zona oclusals, per on mosseguem. No ens hem d’oblidar de repassar la llengua. Va molt bé seguir sempre un ordre, d’aquesta manera no ens deixarem de raspallar cap part.
Per tant és important saber que cal rentar-se les dents de dues a tres vegades al dia (amb l’ajuda dels pares) i utilitzar un raspall de dents i una pasta amb fluor adequada a l’edat de cada nen. És molt útil seguidament del raspallat que els nens glopegin amb un col·lutori amb fluor per acabar de complementar la higiene i la prevenció.
Cal tenir també una bona alimentació, equilibrada i baixa d’aliments rics amb sucres, que fan que s’afavoreixi l’aparició de la càries dental.
No oblideu visitar periòdicament (cada 6 mesos) al seu Odontopediatre per realitzar revisions i controls de la boca del vostre fill juntament amb una educació bucodental realitzada pels professionals de la salut.
Dra. Carla Badia Prat. Num. Col. 6440. Odontopediatra. Grup Clínic Selva Maresme.