De què parlem exactament quan ens diagnostiquen tendinitis?
Moltes persones en el seu dia a dia, sobretot aquells que practiquen esport o realitzen moviments repetitius, pateixen de tendinitis, però, què és exactament la tendinitis?
És la inflamació d’un tendó. Els tendons són els teixits que uneixen els músculs amb l’os. Quan un tendó s’inflama, produeix un dolor a la zona, sobretot a les articulacions. Aquest dolor pot ser constant, aparèixer en certs moviments o manifestar-se amb punxades inconstants.
La inflamació del tendó pot derivar en la ruptura del teixit en els casos més greus, en els que el seu tractament serà la cirurgia. Però, en la majoria de casos, no serà necessari.
On podem patir tendinitis?
A qualsevol tendó del cos, però els més comuns es donen a les espatlles, colzes, canells i talons. Algunes de les tendinitis són tan comuns, sobretot en esportistes, que han adquirit un nom propi, com “el colze del tenista”, “el colze del golfista”, “l’espatlla del llançador”, “l’espatlla del nedador”…
Quin serà el seu tractament?
La teràpia física, el repòs i la medicació seran les formes més adequades i senzilles de resoldre la lesió.
Quins símptomes tindrem si patim una tendinitis?
Edema i vermellor a la zona, impotència funcional, hematomes, atròfia muscular, dolor, crepitació, sensibilitat local.
Què pot fer que s’inflami el tendó?
Factors associats a les lesions per sobre ús del tendó:
- Factors intrínsecs: edat, sexe, insuficiència o desequilibri muscular, debilitat estructural de l’anatomia humana, rangs de mobilitat…
- Factors extrínsecs: errors d’entrenament, mala execució de la tècnica esportiva, superfícies de pràctica esportiva inadequades, factors climàtics com el fred, equip innecessari per practicar l’esport (calçat…), vibració excessiva, fàrmacs i malalties…
El seu cronograma i tractament:
L’adequat i recomanable seria realitzar sessions de fisioteràpia de 2 a 3 cops per setmana, i els altres 4/5 dies fer un tractament a casa. La duració del tractament hauria de ser de 4 a 8 setmanes, depenent de la fase en què es troba el tendó. Si no realitzem un tractament adequat i constant, ens pot semblar que el dolor desapareix, però la lesió segueix present i farà que tinguem de nou tendinitis (recaigudes a la lesió d’origen).
Les fases de tractament es resumeixen en:
- Fase inflamatòria (aguda): Depèn del grau de la lesió, entre 4 i 7 dies. Immobilitzarem la zona i hi posarem gel.
- Fase de remodelació o maduració (subaguda): Del dia 7 al 20, farem exercicis progressius (mobilitzacions passives, mobilitzacions actives i mobilitzacions contra resistència), banys de contrast, massatge (descontracturant, cool rooller, cyriax, punts gatells), i estiraments suaus i progressius.
- Fase de readaptació (terminal): A partir dels 20 dies de tractament, farem totes les tècniques anteriors i afegirem enfortiment de la musculatura.
Alexandra B. Nogueras.
Diplomada de Fisioteràpia, i especialitzada en Lesions de Parts Toves. Num col. 8615.