Teràpia gestalt infantil i les emocions.
Raquel Porcel Gordon. Directora d’ÀNIMA Centre de Teràpia Familiar i Sistèmica. Educadora Infantil. Terapeuta Gestalt . Terapeuta Gestalt Infantil Practitioner en P.N.L . Terapeuta en Constelacions Familiars. Escriptora. Membre adherent de l’AETG.
La Teràpia Gestalt Infantil forma part de la psicologia humanista. És una teràpia on les emocions tenen un paper molt important, treballant-les i integrant-les perquè formin part del creixement sa del nen. Un nen que sent ràbia, gelosia, empipament, o qualsevol altra emoció, ens està expressant que no està d’acord amb alguna cosa que està vivint i que no sap com gestionar-ho. L’expressió de les emocions ens ajuda i ens dóna la possibilitat de poder observar i treballar què està succeint a l’interior del nen i en el seu entorn familiar. La Teràpia Gestalt acull estàs emocions i ajuda el nen a identificar-les.
El nen que no es manifesta emocionalment, moltes vegades passa inadvertit (solen ser nens tranquils, com se sol dir “nens bons”). Aquest tipus de nen està sentint les mateixes emocions negatives i doloroses que altres nens, amb la diferència que ell, les viu en silenci. Té la dificultat d’expressar-les, però les viu igualment, i de vegades, fins i tot amb més intensitat.
En Teràpia Gestalt Infantil es convida el nen a expressar les emocions dibuixant-les, posant-lis colors, paraules, frases, històries i el nen a poc a poc les va reconeixent, les suavitza i les va acceptant….
El nen “es deixa anar i es buida”, deixant en el paper el seu malestar interior. Tot el que es queda dins del nen fa mal, així que animar-lo a poder plasmar-ho en un dibuix, fa sentir el nen molt més lleuger.
Alguns objectius de la teràpia Gestalt Infantil són:
- Que el nen sigui capaç d’identificar els seus sentiments i emocions
- Que accepti i prengui consciència de les seves responsabilitats
- Que sàpiga quines són les seves necessitats
- Enfortir el seu JO interior
- Augmentar la seva autoestima, etc.
És molt important en teràpia observar el nen i veure què és el que està necessitant. Hi ha nens que no els agrada dibuixar, per exemple, i cal buscar la manera que es deixin anar i expressin les seves emocions. El joc seria una altra possibilitat d’expressió, és molt ric, i projecta (treu enfora) tot el seu món interior. Jugant, el nen va elaborant el seu món i es buida.
La meditació és una altra tècnica que també ajuda els nens a alliberar-se i a buidar-se de les emocions i també els ajuda a augmentar la capacitat de concentració i de relaxació.
Ells tenen una facilitat innata per meditar, la qual cosa fa que siguin capaços de meditar amb els ulls oberts, asseguts en una cadira, amb llum, sense música relaxant…
És bó donar-los l’oportunitat d’expressar les seves emocions i que puguin entendre que formen part de les seves vides com alguna cosa natural, amb l’objectiu que quan arribin a convertir-se en adults tinguin més eines per saber gestionar les seves vides.