Què és la torticoli infantil?
La torticoli infantil o torticoli muscular congènita és aquella deformitat del coll a causa d’un escurçament del múscul esternocleridomastoideo i que es presenta a vegades en el nadó o es produeix durant els primers mesos de vida.
Com es pot identificar?
Es caracteritza per la postura del nen en què el cap apunta cap a un costat, mentre la barbeta o mentó està voltejada cap a l’altre.
Es pot notar com un bony en el múscul afectat de la mida d’una oliva durant els primers mesos.
La mare o el pare poden notar que sempre gira cap a un costat el cap i cap a l’altre costat té dificultat, en aquest cas és convenient portar el nen al pediatre perquè li faci les exploracions necessàries.
Quin és el tractament?
El tractament consisteix a realitzar una sèrie de manipulacions i estiraments. Els massatges als nens han de ser molt suaus, amb el nen relaxat, i és aconsellable que es facin diverses vegades al dia.
El fisioterapeuta és el professional de la salut indicat per fer les manipulacions adequades i el massatge al nen, aquest també serà l’encarregat d’ensenyar als pares els exercicis per fer a casa i del tractament postural per afavorir la correcció de la deformitat.
Si l’evolució és satisfactòria, pocs mesos després la correcció serà completa i caldrà controlar periòdicament l’evolució fins als 6 mesos.
Que cal tenir en compte per fer un bon tractament a casa?
És molt important que els pares aprenguin a realitzar un TRACTAMENT POSTURAL adequat, ja que són ells els encarregats de la posició del nen gairebé totes les hores del dia.
- Situació del bressol: El nen ha de rebre els estímuls (llum o sons) sempre en el sentit de la correcció de la deformitat.
- Canviar regularment la posició del nen evitant postures incorrectes que empitjorin el torticoli.
- Intentar que les joguines i qualsevol estímul verbal o visual sigui en sentit correctiu.
- Quan despert i (cap per amunt) es col·loca un coixinet o suport tou sobre el costat homolateral (del mateix costat) de la contractura perquè elevi el cap en relació a l’entorn).
- A l’hora de portar-lo en braços col·locar el nen amb el cap girat en el sentit contrari a la deformitat i intentar mantenir-lo amb el nostre mentó.
- Cal intentar donar-li el pit del costat contra lateral de la mare perquè la posició sigui la correcta. Quan li doni el pit del costat homolateral, la mare haurà d’avançar el mugró perquè aquest el busqui en correcció.
Per Meritxell Costas Cabello. Fisioterapeuta núm. de col·legiada 9741. Quiromassatgista i limfoterapeuta.