Menjar és un plaer!
Tots tenim força clar què hem de menjar per dur una dieta saludable, però no sempre és fàcil, ja que sembla que el cos ens demana aliments calòrics, amb sucres o greixos, que ens aporten sensacions de plaer. També els infants, de forma natural, tenen afinitat per aquests aliments, però això té un perquè molt relacionat amb la nostra evolució i amb el que s’anomena alimentació emocional.
En aquest article us convido a conèixer el paper que té el plaer de menjar i els vincles entre els sentits i les emocions. Així, podreu ajudar els nostres fills i filles a créixer en un context d’alimentació saludable sense deixar de gaudir.
Les funcions de l’alimentació
L’alimentació té tres funcions: la nutricional (la més important per a la nostra salut), la social (ja que compartim moments especials al voltant d’una taula) i la fruïtiva (ja que ens agrada gaudir i experimentar plaer amb el que mengem).
Les tres existeixen per motius molt més sòlids del que ens pot semblar i el plaer de menjar té el seu origen en la nostra biologia més bàsica.
Els nostres congèneres en temps molt llunyans, quan hi havia escassetat d’aliments i per menjar calia sortir a caçar, a recol·lectar o a cultivar i recollir, havien de fer un esforç físic molt intens. Per això, biològicament, tant en els humans com en els animals, el fet de menjar produeix plaer com a mecanisme de supervivència. D’aquesta manera la recerca de menjar es torna més motivadora i ajuda a perpetuar l’espècie (igual passa amb la reproducció). A més, com és lògic, produeixen més plaer els aliments amb alt valor calòric, ja que eres els que, en aquells temps remots, facilitaven la supervivència a causa de les mancances habituals d’aliments. Però això no succeeix ara.
En els nostres dies, la disponibilitat d’aliments és alta i l’activitat física, en general, ha disminuït considerablement. Per aquest motiu, hem de canviar les nostres conductes, menjant menys calories però molts nutrients (vitamines, minerals, omega-3, fibra, etc.).
Per fortuna, els nostres circuits es poden modular i podem aprendre a trobar el plaer en aliments més saludables i més lleugers i consolidar-ho per a tota la vida.
Aquest procés d’aprenentatge per gaudir menjant saludable comença quan som infants, tot i que dura tota la nostra vida (mai és tard per aprendre i millorar).
Durant la infància és vital ensenyar a menjar adequadament els nostres petits, ja que si no, es poden consolidar vincles no adequats amb el menjar que ens passin factura a l’edat adulta.
Què hauríem de procurar com a pares i mares?
–Ensenyar els nostres fills i filles a gaudir menjant de tot (i aquí la nostra conducta ha de ser un exemple)
–Transmetre que alguns aliments són per prendre de tant en tant o en ocasions especials (dolços, embotits, xuxes…)
–Evitar premiar o castigar amb menjar, la típica negociació amb els nens/es: “si et menges la verdura o el peix, et donarem un gelat de postres” s’ha d’evitar, ja que estem assumint que la verdura o el peix no són tan bons com el gelat, i en aquesta edat hem d’ensenyar que tot és bo en la seva justa mesura de consum.
–Procurar ambients agradables a l’hora dels àpats. Menjar ha de ser un moment tranquil, agradable, pausat, de desconnexió de la rutina i de connexió amb els nostres fills. Cal evitar menjar amb pressa, nervis o ansietat. Si l’hora dels àpats principals és un estrès, el nen o nena tindrà una connotació negativa i serà més reticent a menjar i tastar aliments.
–No és important la quantitat d’aliments nous que mengin, el que és important és que en els seus plats hi hagi varietat i vagin provant.
No oblideu que el plaer de menjar és una cosa totalment natural i que hem d’aprendre i ensenyar a gaudir de tots els grups d’aliments: verdures, fruites, llegums, cereals, fruits secs, llavors, làctics, ous, peixos, carns i altres.
Tot el que és bo per a la salut, també ho ha de ser pel paladar.
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT00142