Fam oculta: la desnutrició per menjar malament
Què entenem per la fam oculta?
El concepte de fam oculta s’usa comunament per descriure la situació d’algunes persones que poden tenir un consum d’energia adequat o fins i tot excessiu, però que les ingestes de micronutrients (vitamines i minerals) que fan no són òptimes.
Això els posa en risc de contraure malalties relacionades amb la nutrició i, de fet, quan aquesta situació es perllonga, la ingesta inadequada de micronutrients i fins i tot d’alguns macronutrients (greixos, proteïnes i carbohidrats) pot tenir efectes adversos en la salut, donant lloc a malalties, empitjorant algunes situacions de patologies cròniques o generant un estat de salut subòptim (sense estar malalts, però en que no ens sentim del tot bé).
La fam oculta en el context dels països desenvolupats pot ocórrer en persones amb pes normal i fins i tot en persones amb sobrepès o obesitat. Aquest problema està més relacionat amb menjar malament qualitativament que amb menjar insuficientment, com passa amb la fam i la desnutrició genuïna per falta d’energia i macronutrients.
I què vol dir menjar malament qualitativament? Significa tenir una dieta pobra en nutrients, sobretot en vitamines, minerals, fibres, antioxidants i greixos saludables com l’omega-3. Si la nostra dieta és monòtona, inclou molts aliments processats i/o no inclou gran varietat i quantitat d’aliments vegetals, podem estar en risc de patir aquest tipus de desnutrició o de tenir nivells de vitamines i minerals massa baixos per a tenir una salut òptima.
La fam oculta sovint no mostra símptomes físics directes o evidents, per tant la situació pot passar per alt i no sempre està ben diagnosticada o documentada. És un estat de desnutrició que resta amagat, ja que no és tan previsible com realment és, i no se sol valorar. No s’hi sol pensar ja que, en principi, es dóna en persones que mengen de tot i tenen recursos per menjar suficient. Però amb les dades que la ciència ens aporta, potser és moment de tenir tot això en compte.
Com detectar-la
Aquest problema es pot trobar en qualsevol moment durant el cicle de vida, però hi ha poblacions més sensibles, com la gent gran, els nens i adolescents, els que pateixen malalties cròniques, etc. Segons experts de la FAO i de la OMS afecta milers de milions de persones a tot el món. No sembla, doncs, que aquest problema de nutrició inadequada sigui trivial o poc important. Cal passar a l’acció.
Tot i que el problema no és fàcil d’identificar, ja que no produeix les mateixes sensacions que la fam tradicional i que, de vegades, els mètodes analítics de què disposem no ens donen una fotografia del tot completa del que està succeint, hem de valorar-ho.
La manca de micronutrients pot portar gran varietat de conseqüències, i amb una bona valoració dietètica i nutricional podem preveure quines persones poden estar en risc i com posar-hi solució. Es tracta d’ajudar qui no té una dieta adequada a:
– millorar la varietat i la idoneïtat general de la seva alimentació és imprescindible
– menjar aliments rics nutricionalment
– evitar aquells que només aporten calories “buides” a base de greixos i/o sucres
– menjar més aliments frescos i de temporada i menys processats.
Ajudar a menjar sa, ric i nutricionalment millor
Sobre aquest tema m’agradaria fer un apunt personal i sobre la meva experiència a la consulta. Hi ha moltíssimes persones que arriben amb una situació de risc de desnutrició per fam oculta, ja que a l’analitzar les seves dietes habituals és més que evident que la riquesa nutricional brilla per la seva absència.
Moltes persones pateixen dolor crònic, prenen molta medicació i mengen malament perquè la seva situació no els dóna energia per a més i la relació entre dieta i dolor és complexa. Aquestes persones pateixen moltes vegades sobrepès important i fins i tot obesitat, i senten que engreixen per respirar. El metabolisme també funciona malament quan falten vitamines, minerals i altres nutrients importantíssims com els omega-3. Aprendre a menjar bé, variat i enriquir la dieta és bàsic per a elles i la millora sempre es fa evident.
També molts nens i adolescents estan en aquesta situació, desnodrits ¡en aquests temps! I tot perquè s’alimenten a base de processats, refrescos, etc, i no prenen fruita, verdura, fruits secs, peix blau, etc. No és un problema menor, és principal. Els fonaments de la nostra salut estan en una bona alimentació que ens aporti tots els nutrients necessaris per a un bon funcionament de l’organisme.
Per això i molt més, menjar bé i gaudir menjant sa és tan important i per això els professionals de la nutrició podem contribuir enormement a aquesta millora de la salut (entre d’altres).
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT00142