El iogurt: un tresor nutricional
El iogurt és un aliment molt interessant que podem incorporar a la nostra alimentació. A més, és molt versàtil i el podem prendre en diferents moments del dia i també el podem fer servir en postres i receptes. Voleu saber-ne més?
Es tracta d’un derivat làctic que s’obté a partir de llet de vaca o d’altres animals i que se sotmet a un procés de fermentació a 40-45°C amb dues espècies de bacteris (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus). En aquest procés, els microorganismes transformen la lactosa a àcid làctic, de manera que la llet, amb l’acidesa, es qualla donant lloc a una consistència semisòlida. Però, a més, també es transformen els greixos de manera que es tornen més digeribles. Tot plegat fa que el iogurt sigui un producte làctic que es tolera molt millor que no pas la llet, té menys lactosa i els pocs greixos que té estan “predigerits”. Hem de saber que, inclús algunes persones intolerants a la lactosa poden menjar un iogurt, ja que els pocs grams de lactosa que conté està dins dels marges de tolerància.
El contingut de calories és baix, es tracta d’un aliment lleuger, ja que cada unitat aporta al voltant d’unes 70 kcal que és molt similar al que aportaria un plàtan o dues galetes. Tot i això, hi ha iogurts que en tenen menys, si són desnatats, o més, si estan enriquits amb nata o formatge. Aquests últims també tindran més greixos. Per tant, el millor és escollir els iogurts convencionals en la seva versió normal o desnatat en funció de si seguim una dieta normal o una baixa en calories. També podem variar amb les versions naturals, amb fruites o de sabors, amb cereals o melmelada, etc. A més de tot això, el iogurt aporta proteïnes d’elevat valor biològic, calci i fòsfor, que seran fàcilment assimilables, vitamines del grup B, i també una petita quantitat d’algunes de liposolubles com la vitamina A i la D.
Amb totes aquestes propietats nutricionals, com no hem d’incorporar algun iogurt a la nostra dieta? Dos iogurts es consideren una ració de làctic, així que podeu menjar-ne un o dos al dia en el berenar, a mig matí, després del sopar, a l’esmorzar, sol o combinat amb fruita, fruits secs o cereals. Com vulgueu!
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i individual