Emoció i alimentació
El menjar és pura emoció. Quan naixem el nostres primers àpats estan impregnats d’una impressionant sensació de benestar, seguretat i amor en braços de la mare. Mengem per viure, però també vivim moments especials per a delectar-nos amb aliments que compartim amb els nostres éssers estimats.
No només mengem pels ulls, la cuina i el menjar acaricia tots els nostres sentits, vista, olfacte, gust, tacte i fins i tot l’oïda. Però també hi ha una part fosca en aquesta relació, de vegades, les emocions negatives o la inestabilitat ens fa menjar malament i compulsivament, per què passa tot això?
Hi ha un vincle molt potent entre l’alimentació, la lactància materna i el instint de supervivència. El nostre cos entén el fet de menjar com quelcom que ajuda a sobreviure, i el primer aliment que mengem i reconeixem com a segur és la llet materna, que es composa majoritàriament de sucres i greixos. És per això que en el nostre cervell queda aquest “record” inesborrable i sempre, en més o menys intensitat, tindrem un vincle especial amb els aliments rics en greixos i/o rics en sucres.
Per què m’agrada allò que no em convé? Doncs perquè el nostre organisme ho reconeix com a segur i energètic (calòric), cosa que ens aniria bé si hi hagués escassetat d’aliments, però no és el cas. Per això, convé que no fomentem aquesta afinitat per aliments massa calòrics, rics en greixos o sucres en els nens, ja que només aconseguirem afavorir problemes de salut com l’obesitat, però també d’altres.
Les emocions creen una empremta molt profunda en el comportament alimentari. Durant la infància és prioritari que evitem barrejar alimentació i emoció ja que estem influenciant com el nen es comportarà en el futur, quan sigui adult, envers el menjar. Si quan som petits ens consolen la tristor o les decepcions amb menjar, estem fomentant que de grans menjarem quan tinguem problemes, situacions difícils o estrés. Si de nens ens han premiat amb menjar, de grans també ho farem, i si ens han dit que si ens mengem les verdures o el peix, ens podrem menjar un gelat, òbviament estem generant el missatge que el dolç sí es per gaudir i dóna plaer, però les verdures i el peix no. Per tant, és important educar als infants en un procés en el que descobrir els sabors, les textures, les olors, etc, dels aliments sigui engrescador i emocionant per a qualsevol tipus d’aliment.
Hem d’aprendre a menjar bé. Igual que necessitem aprendre a caminar, a llegir, a escriure, a rentar-nos les dents, a vestir-nos, també hem d’aprendre a menjar. El nostre primer aliment és la llet. A partir d’aquí tota la resta ho hem de provar amb tots els sentits, les vegades que faci falta, fins arribar a gaudir del més ampli ventall de productes, receptes, preparacions.
En aquest procés educatiu hem de donar temps, tenir paciència, oferir oportunitats de tastar aliments preparats de diferents maneres… Hem de procurar que tot plegat sigui sempre en un context agradable i positiu, relaxat i sense presses, trobant l’espai familiar de compartir algun àpat del dia junts. Això serà garantia d’èxit.
Fins i tot els bacteris que conviuen amb nosaltres, la nostra microbiota, afecten al nostre humor i estat d’ànim. Els últims estudis parlen sobre com aquesta microbiota, sobre tot la situada a nivell intestinal, té una comunicació bidireccional amb el cervell, modulant així el desenvolupament, la salut i el nostre comportament. En l’últim any hi ha hagut estudis clau que han augmentat la nostra comprensió sobre com la microbiota és principal en trastorns tan diversos com la depressió, l’obesitat i trastorns tan complexes com l’autisme. Per tant, de moment, el que hem de procurar és tenir una bona salut intestinal donant una bona alimentació també a les bactèries que viuen allà, i per això és imprescindible menjar aliments que aportin fibres com fruites, verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, i evitar els aliments massa refinats o processats i l’excés de sucres. Així, és cert que necessitem menjar adequadament per nodrir el nostre cos i gaudir d’una bona salut, procurant que no hi hagi emocions negatives relacionades amb el menjar, però sí procurant que el que prenem delecti els nostres sentits.
Menjar relaxa i produeix plaer, però menjar d’una forma desequilibrada perjudica la nostra salut, així que cal trobar la fórmula. La Dieta Lògica és una proposta d’alimentació saludable, deliciosa i lleugera que s’adapta al nostre estil de vida, al nostre entorn, a les nostres característiques personals, etc.
No és en va que menjar és un plaer, per això, cap dieta hauria d’oblidar aquest aspecte.
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants.