Embaràs i Nutrició
Una bona alimentació és sinònim de bon desenvolupament durant la gestació, per això es necessita una aportació variada d’aliments.
“Contràriament al que sempre hem escoltat, no és necessari menjar per dos però sí que cal nodrir-se per dos i és aquí on hem de buscar l’equilibri.”
L’increment de pes depèn del pes inicial en el moment de la gestació. Es recomana seguir unes pautes dietètiques per evitar que la futura mare presenti obesitat i això pugui comprometre el moment del part i al fetus.
L’increment és de 7 a 12,5kg (d’aquests, 3,5kg de la criatura) i això representa engreixar-se el primer trimestre 1,5kg, el segon trimestre 3,5kg i la resta fins al final de l’embaràs.
Es recomana repartir els àpats en petites ingestes repetides vegades al dia (esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i si cal fer ressopó), tot depenent de l’evolució de l’embaràs.
L’aportació de determinats aliments o nutrients varia al llarg de l’embaràs. Requeriments de micronutrients com minerals (Calci, iode i ferro) i vitamines (A, D,E,B12 i àcid fòlic) estan incrementats.
Així doncs, la vitamina B12 present en tot aliment d’origen animal, la podem trobar en carn, ous, i peix.
La vitamina D, en fruites cítriques, bròquil, tomàquet, …
La vitamina A, en verdures i fruites rics en betacarotens com són fruites vermelles.
L’àcid fòlic és present en fulla verda fosca de vegetals, anous, llegums, …
Dels minerals podem dir que el calci és present en el sèsam, làctics i derivats.
El iode en aigua mineralitzada i algues (combur, Agar, …). I el ferro en carn, llegums.
De manera general podríem dir que, equilibrat seria si féssim al dia 3 racions de fruites i 2 de verdures, prendre els làctics descremats, no prendre més de 2 g. de sal al dia, evitar picants per les cremors, oli d’oliva sempre, hidrats de carboni (pasta, pa, …) integral, beure més de 2 litres d’aigua al dia per evitar restrenyiment, prendre proteïna repartida al llarg del dia.
Durant l’embaràs és freqüent la sensació de cremor, restrenyiment, vòmits, rampes, diabetis gestacional… Cal llavors personalitzar el tractament dietètic i el seguiment per part d’un professional.
Així doncs, resumint, cal tenir present que cal menjar poc de molts per així millorar la qualitat de l’aliment.
Per Alejandra Solís. Dietista. Croal Salut Policlínica Maresme.
Grup Clínic Selva Maresme