Sense sucre molt millor
Moltes vegades no som conscients de la quantitat de sucre que hi ha a la nostra dieta i en especial a la dieta dels nostres fills. Potser tampoc sabem la transcendència que té per a la nostra salut el fet de consumir més o menys sucres. L’excés d’aquests provoca directament, o està implicat, en moltes de les malalties que patim en la societat actual com la diabetis, l’obesitat, la síndrome metabòlica, malalties neurodegeneratives, etc. Saber quins i quants en podem menjar dins del context d’una dieta adequada ens ajudarà a mantenir la salut actual i també a protegir la salut futura dels nostres petits. En aquest sentit, quants menys aliments processats mengem i més natural sigui la nostra alimentació, molt millor.
Quins sucres sí hem de incloure a la dieta?
El sucre, o millor dit, la glucosa, és un nutrient que el nostre organisme necessita ja que és com la benzina principal per tots els nostres òrgans i teixits. La necessitem per estar vitals i tenir energia per fer les activitats del dia a dia. Però això no vol dir que l’haguem de prendre tal qual amb l’alimentació, ja que el nostre cos la pot obtenir de tots aquells aliments que aporten midó o hidrats de carboni complexes com el pa, l’arròs, la pasta, els fruits secs, les llegums, etc. Aquests han de ser les veritables fonts energètiques en el nostre dia a dia, ja que a més, amb aquests aliments, l’alliberament de glucosa a la sang és més lent i això evita que hi hagi pujades i baixades brusques que acaben alterant el metabolisme. També podem incloure els sucres de la fruita i la verdura que són sucres senzills, com la glucosa i la fructosa, però que es troben en molt poca quantitat i a més combinats amb fibra, cosa que els fa més saludables. Per tant, amb un consum diari de 2 o 3 peces de fruita, 2 racions de verdures, 4 a 6 racions de cereals integrals (pa, pasta, arròs, etc) i setmanal d’alguna ració de fruits secs i llegums, ja tenim coberts els requeriments de “sucre”.
Quins sucres hem d’evitar i per què?
Si el vostre fill no menja bé o comença a tenir un problema d’excés de pes corporal, reviseu la quantitat de sucre que pren al dia. El primer que hem de tenir en compte és que no podem permetre que la dieta dels nens sigui menys saludable que la que fem nosaltres quan som adults. Els dolços per ells també han de ser una opció esporàdica per prendre en ocasions especials i no formar part de la seva alimentació diària. Ningú vol que els seus fills pateixin malalties i menys encara facilitar que les pateixin, i hem de ser conscients que amb el que els donem per menjar estem influint en la seva salut futura. El sobrepès, l’obesitat, la diabetis, el colesterol elevat, les alteracions menstruals en noies, etc, són ja situacions o malalties habituals en la població infantil i adolescent, i totes elles estan directament relacionades amb el consum de sucres i greixos no saludables (greixos saturats i trans).
Quan donem un dolç a un nen no li estem donant quelcom nutricionalment adequat, ja que li estem aportant moltes calories, molts sucres i greixos, però gens de nutrients saludables ni vitamines, ni minerals. Per tant, en el dia a dia s’ha de procurar evitar els dolços al màxim. Això no vol dir que a l’hora de l’esmorzar o del berenar no puguin menjar alguna galeta o cereals, però vigileu a l’hora de comprar d’escollir aquells amb menys sucres i si pot ser aquells que facin servir cereals i farines integrals. Habitualment les marques que estan adreçades a nens, són les que pitjor composició nutricional tenen, incorporant més sucres, més greixos saturats i més additius. Tot per aconseguir un gust que atrapi els més petits, però recordeu sempre que els nens estan aprenent a menjar i s’acostumaran a allò que els doneu. Com he comentat en altres articles, l’afinitat per lo dolç i greixós ens ve marcada principalment per l’associació que tenim entre el primer aliment que provem al néixer, la llet, i la sensació de seguretat i benestar. Per això, més enllà de la llet durant els primers sis mesos de vida, hi ha tot un recorregut d’aprenentatge per arribar a gaudir plenament d’una dieta saludable amb gran varietat d’aliments.
I els edulcorants no són la solució… penseu que el més important és que els nens s’acostumin al gust natural dels aliments. El fet d’afegir edulcorants fa que puguem prendre aliments ben dolços sense afegir calories, però aquest fet té un desavantatge important. El nostre cervell rep informació de les nostres papil·les gustatives, i quan rep senyal que mengem alguna cosa dolça, l’organisme es prepara per emmagatzemar energia, de manera que les calories que mengem amb altres aliments ens engreixaran més (o tindrem més capacitat de guardar-les en forma de greix corporal). Així que, en el dia a dia, eviteu també les opcions edulcorades i sobretot les begudes refrescants ja siguin ensucrades o edulcorades.
Us animo a fer una prova en família, reduïu tot el que pugueu la ingesta de sucres durant la setmana i valoreu el resultat a la bàscula i en la vitalitat que sentiu. Ho notareu segur!
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants.