Àpats de nadal en família i amb salut
S’acosten unes dates molt entranyables en què els vincles familiars i emocionals amb altres persones i el plaer de compartir un bon dinar o sopar ens fan viure moments únics.
Per Nadal ens reunim amb els nostres éssers estimats al voltant d’una taula ben plena d’aliments i receptes elaborades com els canelons, els brous nadalencs, el gall dindi, els torrons, etc. Tot això precedit d’uns bons entrants i acompanyat dels millors vins i caves. No és difícil que en aquests dies prenguem calories de més i fins i tot que agafem algun quilo, però per no renunciar a aquests petits o grans plaers de la vida sense conseqüències per a la nostra salut, podem aplicar alguns trucs com els que expliquem a continuació. L’objectiu, gaudir els àpats nadalencs i mantenir el tipus 😉
Saps que alguns aliments dels que prenem per Nadal tenen molt poques calories? En aquest sentit triomfen el marisc, crustacis i vegetals. Conèixer orientativament el contingut en calories pot servir-nos per escollir quanta quantitat prenem de cada cosa, sempre sense renunciar al plaer de menjar.
Comparació de contingut en calories, alguns exemples d’entrants:
Aliment
Llagostins
Gambes
Musclo al vapor
Espàrrecs blancs llauna
Bolets
Escopinyes o cloïsses
Salmó fumat
Anxoves en oli
Torrada de formatge untar canonges i anxoves
Croquetes de formatge
Pebrots farcits
Pinxo de ous de guatlla amb sobrassada i patates palla
Ració
70g (pelat)
70g (pelades)
70g
75g (3 unitats grans)
40g
50g
40g
20g (4 uts)
50g (1 unitat)
90g (1ud)
100g (2 unitats petites)
70g
Cal. (kcal)
30
26
57
14
10
40
56
50
150
130
200
220
Com millorar les digestions pesades?
El bonic d’una taula nadalenca és la gran varietat d’aliments i preparacions que pot arribar a oferir. És per això que, tot i que siguem moderats en la quantitat que mengem, la barreja serà un bon handicap per al nostre estómac. La digestió serà més lenta i fins i tot podem tenir sensacions de gasos i flatulència sobretot a causa de la ingesta de dolços després del menjar, ja que els sucres en quantitat important després d’un àpat copiós poden causar fermentació excessiva. Per minimitzar aquests efectes col·laterals, a més de no passar-nos massa amb la quantitat que mengem, és bo tenir ben a mà unes infusions, sobretot combinacions que incloguin algunes d’aquestes plantes: menta-poliol, marialluïsa, anís, fonoll, comí o anís estrellat. També el tè pot ser millor opció versus al cafè quan sabem que les nostres digestions són una mica delicades.
Exemple de menú per a una Dieta Lògica Nadalenca:
Menú convencional
Entrants:
-Tempura de llagostins
-Croquetes de formatge
-Montadito de sobrassada, ou i patates
-Pebrots farcits
-Bunyols de gambes
-Patates xips
Plats principals:
-Canelons de Nadal
-Cuixa de xai rostida
Postres: Tronc de Nadal d’ametlles i xocolata
Sobretaula: Torrons i més!
Menú Dieta Lògica
Entrants:
-Llagostins saltats
-Cloïsses conserva amb toc de llimona
-Torrada d’anxova en llit de formatge i brots
-Espàrrecs blancs amb encenalls de pernil
-Rotllets de carbassó amb picada de gambes
-Cruixents de verduretes (com tempura)
Plats principals:
-Caldo Nadalenc
-Gall dindi al forn
Postres: Peres al vi amb canyella
Sobretaula: Torrons i més!
Què fer quan ens hem passat del compte?
Tant hi fa que en un dinar o sopar ens hàgim excedit una mica, sempre hi ha opció de compensar. Com? El que hem de fer en els dinars i sopars dels dos dies següents és decantar-nos per opcions més lleugeres, prenent verdures, brous vegetals o amanides lleugeres de primers i una mica de pollastre, gall dindi, conill o peix de segons plats. El pa i les postres que no siguin fruita els deixarem una mica de banda per baixar el contingut calòric dels àpats post-festí i d’aquesta manera aconseguirem compensar.
10 consells clau per mantenir la salut i el pes corporal durant les festes nadalenques:
1. Menjar el mínim possible de pa
2. Escollir entrants amb poques calories (vegetals en general, marisc, etc.)
3. Picar d’una forma conscient i controlada perquè l’aperitiu no sigui excessiu
4. Escollir peix i marisc per als plats principals, ja que tenen menys calories comparat amb altres plats nadalencs a base de carn. I entre les carns escollir aquelles cuinades al forn.
5. Menjar a poc a poc i gaudir de la conversa
6. No prendre refrescs ensucrats, millor aigua, aigua amb gas, bitter, tònica, cervesa sense alcohol i / o una copa de vi
7. En les postres i amb els torrons limitar les quantitats
8. Abans i després d’un dinar de Nadal, procurar que el esmorzars i els sopars siguin lleugers, a base de fruites i verdures.
9. Després del Nadal, prendre una dieta més lleugera amb abundància de vegetals en forma d’amanides, cremes de verdures, brous vegetals, peix i carns blanques.
10. I no oblidar beure al voltant de 2 litres d’aigua al dia i fer una mica més d’activitat física durant aquests dies, encara que sigui sortir a caminar
No oblidem que les festes són per gaudir-les i que els excessos sempre en la seva justa mesura entren dins d’una #dietalogica i equilibrada. Recordeu, no és el mateix passar-se de poc que de molt.
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants.