Vitalitat a tope pel dia a dia
Mantenir la vitalitat al 100% en el dia a dia no és gens fàcil ni per als nens ni per als més grans, ja que estem sotmesos a moltes activitats diferents i a molt estrés. De vegades tampoc descansem suficient i la major part dels dies no mengem prou bé com per tenir tots els nutrients necessaris pel nostre cos.
Però podem aconseguir uns nivells d’energia molt millors si seguim uns senzills consells com els que segueixen a continuació.
Consell número 1.
Oblida’t d’alguns enemics que boicotegen la teva energia vital. Procura dormir les hores que necessites, tenir una estona per fer una mica d’activitat física i també per desconnectar de les obligacions, i sobretot elimina de la dieta el màxim dels sucres afegits.
Els aliments que tenen molt sucre no fan més que donar-nos una falsa sensació de vitalitat que desapareixerà de seguida donant pas a una baixada d’energia o fatiga. El sucre que l’organisme necessita ha de venir de la fruita, de les verdures, cereals i fruits secs.
Més enllà d’això, els aliments massa ensucrats com les llaminadures, la brioxeria, els gelats, les postres calòriques, etc, han de ser només per ocasions molt i molt especials. Feu la prova, fora sucres i ho notareu!
Consell número 2.
Fes bons aliats amb els aliments que sí potenciaran la teva vitalitat i el sistema immunitari. És totalment recomanable prendre 2 o 3 peces de fruita fresca cada dia i també 2 racions de verdures, una cuinada i l’altre crua en forma d’amanida o d’acomanyament. Aprofita per posar en els plats molt color verd amb aliments com el bròquil, kale, espinacs o les bledes.
També són una boníssima font d’energia els fruits secs, com les avellanes, les ametlles, les nous, els festucs o les nous de Macadàmia, i les llavors, com el sèsam, les pipes de carbassa o la chia.
També els cereals, com la civada, aporten energia saludable sense sucres afegits. I les llegums són una bona font d’hidrats de carboni i de proteïnes vegetals, així que procureu prendre’n una ració moderada un 3 cops a la setmana.
Consell número 3.
Innovació a la cuina. La dieta ha de ser nutricionalment adequada però també ha d’estimular els nostres sentits de forma agradable.
És molt important gaudir de plats lleugers, equilibrats i saludables gràcies a les mil i una receptes que podem fer amb els aliments i les moltes formes de preparar-los. I el que és bo pels adults ho és també pels nens, així que els plats elaborats amb creativitat i innovació també son aptes pel públic infantil. No pel fet que siguin petits hem de limitar les seves opcions a provar coses noves.
Disminuir la sal i fer servir espècies i herbes aromàtiques fa descobrir nous aromes que estimulen el nostre paladar i ens ajudarà a sentir-nos saciats i satisfets. I un consell bàsic per mantenir la nostra vitalitat al màxim és que en cada àpat hi hagi aliments crus, ja sigui com a primers plats, acompanyaments o a les postres.
La clau per sentir els nostres nivells d’energia al màxim és no passar-nos amb les calories i procurar una dieta rica en vitamines, minerals, hidrats de carboni complexes i altres nutrients.
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants.