A la tardor, verdura!!!
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i individual.
Cada moment de l’any té les seves peculiaritats segons la climatologia. A la tardor ja no fa tanta calor, inclús alguns dies ja fa fresca, i ens adaptem a tot plegat també en la forma com mengem. Ara les sopetes i les cremes de verdures venen molt més de gust. Ja sabeu que menjar aliments de temporada és força interessant, ja que aprofitem tot el sabor i contingut nutricional del què ens dóna la natura. I tot i que avui dia tenim gairebé de tot durant tot l’any, heu de saber que ara és el moment de les patates, el moniato, el carabassó i la carabassa, les cols, el bròquil, el porro i l’api, entre d’altres. Si ho pensem, tots ells són elements imprescindibles si volem fer un bon caldo o una deliciosa vichyssoise.
Ja sabem que de vegades la verdura no és el que genera més entusiasme als nens però si els hi acostumem des de ben petits, les acceptaran fantàsticament i també les gaudiran. El que hem de procurar és preparar les verdures amb receptes diferents o amb acompanyaments que motivin fins i tot als més reticents. Ah! I no oblideu d’explicar als més petits de la casa que la fada dels aliments Lindarina posa molta màgia a través dels seus colors i hem de menjar també aliments de color verd per tenir la força d’un superheroi, sinó, vindrà el monstre No-no…
Però, quanta verdura hem de menjar?
Es recomana prendre’n 2 racions al dia, una de crua, en forma d’amanides, i l’altra cuinada. Ambdues les podem presentar com a plat únic o com a acompanyament. I com les podem repartir durant el dia? Per exemple, si el nen ha menjat un primer plat a base d’arròs o pasta (hidrats de carboni) i un segon a base carn blanca (proteïna) acompanyat amb una mica d’amanida, a la nit seria ideal preparar una verdura de primer plat i un peix o una truita de segon amb un acompanyament vegetal també.
Normalment convé que les verdures de la nit en el cas dels nens estiguin acompanyades de patates bullides per dos motius: primer perquè els nens les acceptaran millor, i segon, per aconseguir un plat una mica més ric en hidrats de carboni, important sobretot en nens que no tenen sobrepès i fan esport a la tarda.
Si als vostres fills no els agrada gaire la verdura, procureu combinar-la amb segons plats que els entusiasmin una mica més, com per exemple la carn blanca o l’ou. És curiós, però hi ha una edat en què és gairebé normal que ni les verdures ni el peix, generin gaire il·lusió, per això és bona idea combinar-los sempre amb altres aliments. Per exemple, una sopa el dia que fem peix i unes verdures el dia que fem pollastre. També és bàsic no angoixar-se gaire per la quantitat que mengen, sobretot al començament. Si esteu intentant que els nens mengin una verdura que no agrada tant, de moment, prepareu-la amb més patata i, si pot ser, saltejada amb una mica de pernil o acompanyada amb tonyina. Així, el plat serà acceptat molt millor i, de mica en mica, ja anireu posant més verdura.
Com en tots els grups d’aliments, la varietat és molt important per aconseguir una bona nutrició. No us conformeu amb que els vostres fills mengin mongeta tendra… hi ha vida més enllà! Doneu les oportunitats que facin falta a altres verdures com les bledes, els espinacs, el bròquil, la coliflor, etc. Per ampliar el ventall d’opcions i receptes, també es poden combinar amb llegums com els cigrons, que acostumen a ser ben acceptats i així variem una mica de la patata. També, de vegades podem preparar-les amb cremes o gratinades amb formatge, seran més calòriques però ben acceptades. De totes maneres, intenteu que els nens acceptin les verdures sense “disfressar-les” excessivament. Les verdures són bones tal qual amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra i una miqueta de sal (poca).
I, per últim, procureu no castigar ni premiar amb els aliments, això crea vincles negatius cap al menjar i, en etapes posteriors, com l’adolescència, poden crear problemes. Eviteu frases com “si et menges la verdura, et donaré una llaminadura”, ja que estem transmetent al nen que les verdures no són bones (són un càstig) i que les llaminadures són molt millor (premi). Recordeu que tots els aliments requereixen un temps per a la seva acceptació, i que l’únic que hem d’anar fent és oferir-los preparats de la millor manera possible per obtenir un bon resultat. La verdura és molt bona, no només per a la salut, sinó també pels nostres sentits.
A gaudir-la!!!
TALLERS FAMILIARS:
- Taller GRATUÏT de manualitats “el plat saludable” amb el conte de la Fada dels Aliments
- Dissabte 5 novembre, 12h a Abacus Sabadell
- Dissabte 12 novembre, 12h a Abacus Masnou
- Dissabte 19 novembre,12h a Abacus Sant Andreu, Barcelona.
Informa’t a http://gananutricion.blogspot.com.es