Alimenteu el seu futur
Fa molt que em dirigeixo a vosaltres a través d’aquesta magnífica revista familiar i avui no us vull parlar d’un aliment o d’un altre tema concret. Avui us vull explicar la meva experiència com a mare i com a professional de la nutrició que cada dia em fa ser encara més conscient de la importància que té l’educació alimentària. No dubteu ni per un segon que totes les hores i tot l’esforç que dediqueu a ajudar els vostres fills a menjar adequadament serà un tresor de salut i benestar físic i emocional per ara i pel seu futur.
Com a pares, tots volem que els nostres fills estiguin sans, contents i actius. Que puguin fer activitat física, que rendeixin bé a l’escola, que no es posin malalts, que siguin feliços, que descansin bé, etc. Tots volem el millor per a ells.
Els meus petits ja han crescut, ara són dos joves magnífics amb una energia vital espectacular i una alegria que em fa sentir satisfeta de la feina feta. Quan sortim a dinar o sopar, escullen opcions saludables i tenen molta curiositat per la cuina creativa i la gastronomia de cada lloc que visitem. Quan eren petits em preguntaven cada tarda “mama, què hi ha per sopar?” i ara també m’ho pregunten dia rera dia, amb la satisfacció de que, després de la meva resposta, sempre diuen “mmmmm què bó!” i llavors m’ajuden a acabar de fer el sopar, a parar taula i a recollir la cuina sense que els hagi de dir res. Han interioritzat el plaer de menjar bé, de cuinar i, com no, de compartir aquest moment.
Com a professional, he fet assessorament a moltes famílies i he trobat casos molt extrems de nens que no menjaven, de pares desesperats que donaven de menjar al seu petit a la banyera, amb mil i una distraccions, de nens de menys de tres anys adictes (sense voler) al sucre, adolescents sense energia o frustrats pel seu pes… al final tot ha tingut solució quan hem fet alguna cosa per corregir aquestes situacions. Realment, tot el que fem i el que no fem, en aquestes etapes té repercusió en el seu futur. El preu que podem arribar a pagar és molt elevat.
Fa uns anys també dedico part del meu temps a l’assessorament nutricional a persones que pateixen dolor crònic, obesitat i altres malalties complicades. Us ben asseguro que moltíssimes vegades penso com hauria estat de millor l’evolució de salut d’aquestes persones si des de petits haguessin tingut oportunitat d’aprendre a menjar adequadament. Els canvis d’hàbits es poden assolir en qualsevol moment de la vida, amb una mica d’ajuda i també esforç. Però seria molt millor que arribéssim a l’edat adulta disfrutant d’un estil de vida saludable, físicament actius, amb una bona alimentació i també amb equilibri emocional. Pràcticament totes les persones que em demanen consell donen a la paraula “dieta” una connotació molt negativa. Quina tristesa! En realitat, no hauríem de fer dietes, sinó aprendre a gaudir del plaer de menjar bé depenent de les nostres necessitats i circumstàncies. I no oblidem que l’alimentació no hauria de ser mai la causa d’empitjorar la nostra salut. Per sentir-nos bé, la clau està en la moderació i el sentit comú o, com m’agrada dir a mi, dieta lògica i alimentació emocional.
A través dels meus articles us explicaré tot el que estigui a les meves mans, però avui vull donar-vos uns missatges clau que us poden ajudar en el dia a dia amb els vostres fills. Ells avui són petits però d’aquí no res seran grans, adults i independents.
Així, els meus cinc súper consells són:
• Que l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar sempre siguin moments agradables, tranquils i per compartir
• Sigueu pacients però persistents en la introducció d’aliments, doneu oportunitats als vostres fills a participar, tocar, provar i tafanejar
• Que hi hagi tots els colors en els àpats, i especialment el verd, ja que hem d’aconseguir un major consum de verdures entre els més petits (i grans)
• Moltes vitamines amb fruites fresques, unes 3 peces al dia, menjades tal cual o en forma de macedònies o inclús batuts o smoothies (amb tota la pulpa de la fruita)
• Cap aliment ha de ser ni un premi ni un càstig, de petits només han d’aprendre que hi ha aliments que es mengen amb més freqüència i d’altres només de tant en tant
El menjar, com la vida mateixa, és per gaudir-lo i tot el que fem ens ha d’aportar salut, alegria i benestar, només així podrem gaudir durant molts anys. Salut!
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT001421.