Amanida César de kale.
Ingredients:
- 140g de col kale
- 100g d’enciam roure
- 1 pit de pollastre
- 100g de pa integral
- 40g de formatge parmesà
- Mitja llimona
- 20g d’oli d’oliva verge extra
- Un polsim de pebre negre mòlt
- Una mica de sal.
- Opcional: salsa Cèsar.
Preparació:
• Renta molt bé les fulles de kale, les d’enciam roure i els tomàquets cherry
• Separa amb la mà les tiges principals dels fulls de kale i llença-les per quedar-te amb les parts més tendres de les fulles (veure apartat com preparar el kale)
• Talla a trossets petits les fulles de kale (recomanable tallar-les una mica més petites del que estiguis habituat per l’enciam en amanida)
• Talla l’enciam roure (i reserva’l a l’enciamera)
• En un recipient tipus bol per amanides o bol gran, afegeix el kale, afegeix també el suc de mitja llimona (o, si no, una mica de vinagre), un rajolí d’oli d’oliva verge extra i una mica de sal
• Remena amb les mans tota la barreja per aconseguir que el kale quedi ben impregnat en els amaniments
• Deixa reposar el kale durant mitja hora
• Mentre, cuina el pit a làmines de gruix mitjà, saltejant-les durant 5-10 minuts amb una mica d’oli d’oliva. Deixa’l refredar
• Ratlla el formatge parmesà perquè quedi el més repartit possible en l’amanida
• I torra el pa a daus en una paella amb una mica d’oli d’oliva verge extra
• Un cop passada la mitja hora de maceració del kale i un cop preparats tots els altres ingredients, junta a l’enciamera l’enciam romana amb el kale, afegeix els daus de pa, i les tires de pollastre
• Finalment afegeix el formatge ratllat per sobre
• Afegeix una mica d’oli d’oliva verge extra addicional en funció dels teus gustos.
Qualitats nutricionals:
Aquesta versió d’amanida tipus Cèsar amb kale és una opció optimitzada a nivell nutricional. Està plantejada barrejant l’enciam amb el kale i disminuint el valor calòric mitjançant l’exclusió de la salsa, afegint en el seu lloc l’oli d’oliva verge extra, que, tot i que també aporta calories, té un perfil nutricional més sa i lleuger. En aquest plat es pot dir que ho tenim gairebé tot a nivell nutricional, gràcies a tots els seus ingredients. L’enciam i el kale aportaran per la seva banda fibra, vitamines i minerals, el pollastre aporta proteïnes i ferro de fàcil absorció, el formatge incorpora una mica de calci i el pa una mica d’hidrats de carboni.
Ubicació en el menú diari:
Sempre que combinem aliments d’origen vegetal i d’origen animal estarem davant de plats únics que podem incloure tant en el dinar com en el sopar. Atès que aquesta recepta incorpora pocs hidrats de carboni i que, a més, el contingut calòric serà molt moderat, podem pensar en ella per un sopar complet i saludable que podríem acompanyar amb una fruita o un iogurt de postres. Si el plat és per a una persona físicament activa i amb requeriments energètics grans, podem augmentar la quantitat de pa i també de pollastre.
Per Laura Isabel Arranz.
Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants.