Amanida de pasta tricolor amb kale, tomàquets Cherry, tofu i xia
Ingredients
- 140 grams de kale
- 160 grams de pasta tricolor
- 50 grams de tofu
- 5 grams de xia
- Mitja llimona
- 20 grams d’oli d’oliva verge extra
- Una mica de sal
- Ingredients opcionals: tomàquets Cherry, 30g de formatge parmesà ratllat (en lloc del tofu)
Temps de preparació: 40 minuts.
Tipus de plat: vegà, vegetarià, flexiterià, mediterrani.
Preparació
- Renta molt bé les fulles de kale i els tomàquets Cherry
- Separa amb la mà les tiges principals de les fulles de kale per quedar-te amb les parts més tendres de les fulles (veure l’apartat sobre com preparar el kale).
- Talla a trossets petits les fulles de kale (és recomanable tallar-les una mica més petites del que estiguis habituat per l’enciam en amanida).
- Posa el kale en un recipient tipus bol per amanides, afegeix també el suc de mitja llimona (o, si no una mica de vinagre), un rajolí d’oli d’oliva verge extra i una mica de sal.
- Mou suaument amb les mans tota la barreja per aconseguir que el kale quedi ben impregnat d’oli.
- Deixa reposar el kale durant mitja hora.
- Mentrestant, cuina la pasta en aigua bullint seguint les indicacions del fabricant. Quan estigui a punt, escorre-la, afegeix una mica d’oli i remou-la perquè no s’enganxi i deixa-la refredar.
- Talla el tofu a daus petits d’1 centímetre quadrat aproximadament, o ratlla el formatge parmesà.
- Quan hagi passat la mitja hora de maceració del kale i, una vegada que estiguin preparats tots els altres ingredients, talla els tomàquets Cherry per la meitat i barreja a l’enciamera el kale amb la pasta, els tomàquets i els daus de tofu.
- Finalment, afegeix-hi per sobre les llavors de xia i el formatge ratllat, si s’escau.
- Afegeix una mica d’oli d’oliva verge extra addicional en funció dels teus gustos.
Qualitats nutricionals.
Una amanida de pasta és un plat que sempre ens aportarà energia en forma d’hidrats de carboni, de manera que, sense ser excessivament calòric i sense aportar gairebé greixos, serà un còctel de vitalitat. És molt interessant combinar la pasta amb verdures, ja que així, no només s’aporten hidrats de carboni, sinó també fibra, vitamines i minerals.
És recomanable utilitzar pasta integral, ja que així la quantitat de fibra és més gran, l’absorció de glucosa serà més lenta i la sensació d’energia i sacietat durarà més. En aquest cas, el plat incorpora, a més, una font de proteïnes d’origen vegetal com és el tofu, arrodonint així el contingut nutricional d’aquesta recepta.
Ubicació en el menú diari.
Idealment, la pasta hauríem menjar-la a migdia, per dinar, combinada en aquest cas amb un entrant que podria ser una crema de verdures, o un gaspatxo a l’estiu. Aquest plat combina bé també amb unes postres a base de fruita i iogurt.
En el cas de les persones que practiquen esport de forma important a les tardes, aquest plat serveix com a opció de sopar, ja que els ajudarà a recuperar els nivells de glucogen muscular disminuïts durant l’activitat física.
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT001421