Coliflor amb cruixent de fruits secs
Us ve de gust menjar coliflor d’una forma diferent?
Aquí us porto una recepta que us encantarà, diferent de la típica coliflor gratinada, molt més lleugera, més rica en nutrients i més saludable.
Sense gluten, sense lactosa, ideal per a tots els públics (omnívors, flexitarians, vegetarians, vegans).
Ingredients per a 4 persones:
– 1 coliflor gran o dues petites
– 1 ceba mitjana
– 1 patata mitjana
– 100 gr de barreja de nous crues, ametlles i avellanes torrades sense sal
– Cúrcuma i nou moscada
– Oli d’oliva verge extra
– Sal
Preparació
Renta la coliflor i talla-la de manera que quedin petites floretes (aproximadament de la mida d’una moneda de 2 euros) i els troncs per separat. Pela la patata i trosseja-la.
Posa la coliflor (floretes i troncs) i la patata a bullir amb aigua i una mica de cúrcuma (donarà color i una mica de gust). Mentrestant sofregeix la ceba amb una mica d’oli d’oliva i sal fins que quedi daurada i reserva. Trosseja la fruita seca amb l’ajuda d’un morter o d’una batedora elèctrica (que no quedi massa triturada).
Passats 15 minuts la coliflor i la patata ja estaran a punt, treu-les del foc, posa-les en una escumadora i separa els troncs i la patata per posar-los en un got de batedora juntament amb la ceba picada.
Bat els troncs de la coliflor i la patata amb una mica de l’aigua de cocció, la ceba picada i un polsim de nou moscada fins que quedi una crema espessa de textura tipus beixamel.
Posa part de la crema a la base d’una safata per forn, després les floretes de la coliflor, una mica de sal i oli, posa per sobre la resta de la crema i la picada de fruits secs.
Gratina durant uns 5-10 minuts a temperatura alta fins que comenci a daurar-se. Retira del forn, serveix i gaudeix!
> Temps de preparació: 30-40 minuts
> Qualitats nutricionals
Valor calòric sota-moderat, amb aportació principalment d’hidrats de carboni, fibra, vitamines i minerals com el calci i el magnesi. Aquest plat és lleuger, pel que pot complementar-se amb altres com peix o carn o truita.
> Ingredients opcionals
Per a qui no té problemes d’intolerància a la lactosa ni al·lèrgies a la proteïna de llet, la patata pot substituir-se per uns 100 g de formatge per untar i fins i tot afegir aquest ingredient a més de la patata, així la crema quedarà amb aquest toc làctic.
Recordeu que podeu trobar més receptes al meu compte d’Instagram: @lauragananutricion.
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT00142