Els superpoders de la fruita.
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i individual.
Us heu fixat quin és el grup d’aliments que té més varietat de colors? Grocs, taronges, vermells, blaus, liles, rosats, verds, blancs i fins i tot negres… són les fruites!
Hi ha un conte que diu que és la Fada Lindarina la que posa tots aquests colors amb la seva màgia. I és que no hem d’oblidar que si grans i petits mengem fruita, estarem amb la vitalitat al 100%.
Aquest grup d’aliments és molt especial, ja que les fruites aporten moltes vitamines, minerals, antioxidants, fibra i a més, ens ajuden a hidratar-nos per l’aigua que contenen. Si les teniu en el vostre dia a dia, notareu que us carreguen les piles al màxim!
Quanta fruita s’ha de menjar?
Es recomana prendre 3 peces de fruita cada dia, però… per què? La poma, la taronja, les cireres, els préssecs, les nectarines, els albercocs, la síndria, el meló, el plàtan, les prunes, etc., són petites dosis de vida! Els seus components tenen importants funcions reguladores al nostre cos i ens ajuden a sentir-nos vitals o, com jo els hi dic als nens, ajuden a tenir molta energia amb la màgia dels colors dels aliments. A més, totes aquestes virtuts van acompanyades d’una mica de sucres naturals i de molt poques calories… es pot demanar més? Això fa que siguin ideals per a totes les edats i condicions, i perfectes per a molts moments del dia com l’esmorzar, el berenar o després d’una activitat física.
Amb les fruites també hem de ser creatius, igual que ho som amb altres aliments i receptes. A més de menjar-les tal qual, les podem preparar soles o barrejades, en macedònies, broquetes i també batuts. Aquesta última opció és fantàstica pels nens, ja que resulta una forma molt refrescant i agradable de prendre aquest grup d’aliments incorporant inclús d’altres com la llet, les begudes vegetals o els iogurts. Amb aquestes combinacions podem fer uns esmorzars o berenars molt complets i saludables, que els nens acceptaran molt bé, fins i tot aquells que no tinguin gaire gana ja que és una proposta dolça, fàcil de prendre i que calma la set.
A partir d’aquí, amb la fruita ben fresqueta i una batedora podem fer multitud de propostes com aquestes:
- Batut “energia”: un plàtan madur (petit o mitjà), mig préssec, un iogurt natural, un toc de canyella. Aquest batut és ideal per esmorzar o per berenar, aporta força energia, calma molt bé la gana i és de consistència densa. Si volem una versió més líquida, podem afegir mig got d’aigua o llet semidesnatada en lloc del iogurt.
- Batut “refrescant”: un tall de meló, una nectarina, mig got de iogurt líquid. Ens aporta les propietats de la fruita i del iogurt i també una bona quantitat d’aigua. Resulta una bona opció per recuperar energia i hidratar els petits quan surten d’una sessió de piscina o d’activitats a l’aire lliure.
- Batut “aventura”: una poma petita, mig préssec, mig got de beguda d’avena i un plàtan madur petit. Preparem el batut amb la poma, el préssec i la beguda d’avena (o llet semidesnatada), després afegim el plàtan en dauets petits. El servim amb un pal de fer broquetes per tal que el nen pugui anar “pescant” els trossets de plàtan mentre beu el batut.
Els batuts, inclús les macedònies i les broquetes, són opcions molt naturals i normalment molt ben acceptades per tots els nens, fins i tot per aquells casos en què la fruita encara costa una mica. Hi ha molts moments del dia per introduir-la així que no hi ha excusa per arribar a les tres peces al dia. I no deixeu de cuinar i fer “invents” també amb la fruita, els nens gaudiran un munt escollint els seus ingredients.
Presenteu la fruita sempre fresqueta (però no massa freda) i si són batuts, millor acabats de fer, en gots ben bonics i si voleu, amb canyetes de coloraines. Serà divertit i els hi estareu regalant un bon còctel de “súper-poders”!