Ferments, probiòtics i prebiòtics, què són?
Segur que heu vist algun anunci de la televisió que parla de milions de ferments actius o que heu sentit a parlar dels probiòtics i fins i tot dels prebiòtics. I és que aquest tipus d’ingredients alimentaris són molt interessants per a la nostra salut, sobretot a nivell intestinal i pel sistema immunitari. I com cada vegada són més habituals en diferents tipus de productes al nostre abast, conèixer què és cada cosa ens permet tenir millor criteri a l’hora de decidir què comprem i què donem als nostres fills.
En el nostre cos viuen milions de bacteris amb els que tenim una relació mútuament beneficiosa, és el que s’anomena simbiosi. Representen uns dos kilograms d’una persona adulta i no hi són per casualitat, sinó que tenen un paper importantíssim. Sabem que influeixen en el nostre estat nutricional, el nostre metabolisme, el nostre sistema immunitari i fins i tot en el nostre cervell, el nostre estat d’ànim i la nostra conducta! Aquesta comunitat microscòpica, la microbiota o flora, també pot incloure algunes espècies que no són beneficioses i que, fins i tot, en ocasions poden causar malalties. Per això, mantenir l’abundància de bacteris “bons” és tan important, i la dieta és el factor extern que més ens pot ajudar. Aquests microorganismes beneficiosos s’alimenten d’una part del que nosaltres mengem, sobretot de les fibres dels aliments vegetals.
Què és un ferment? Es tracta de microorganismes vius que es fan servir per a la producció d’aliments com el iogurt, el formatge, el kefir, el chucrut, el pa o la cervesa. En alguns casos són bacteris, com els Lactobacillus, el Streptococcus i els Bifidobacterium, i en d’altres són llevats, com el Saccharomyces, però el que tenen en comú és que canvien les característiques dels aliments i que són beneficiosos pel nostre cos. Val a dir que els processos de fermentació i la seva conservació s’han de controlar adequadament per tal que no hi hagi contaminacions per patògens que puguin causar algun problema de salut. Per això seguiu sempre les instruccions d’ús i conservació de cada producte.
Què és un probiòtic? Segons l’Organització Mundial de la Salut i la Sociedad Española de Probióticos y Prebióticos, un probiòtic és un microorganisme viu que, quan s’administra en quantitats adequades, aporta un benefici a la salut. I es considera que per obtenir aquest benefici es requereixen quantitats de l’ordre de 100 a 1000 milions de bacteris o llevats per dosi. Els microorganismes més utilitzats en productes probiòtics són els mateixos que procedeixen de processos de fermentació d’aliments, però també hi ha d’altres. Per concentrar tants bacteris es presenten normalment en forma de complements alimentosos, però també en format d’aliments i inclús medicaments. Segons aquesta definició, el iogurt no es considera un probiòtic ja que normalment la seva concentració de bacteris és una mica més baixa i està al voltant dels 10 milions, que és el mínim que han de tenir tots els iogurts. De totes formes, no és una quantitat menyspreable, per tant, és un aliment molt interessant que si incorporem a la nostra dieta cada dia (1 o 2 unitats), pot aportar quantitats importants d’aquests bacteris tan beneficiosos.
Què és un prebiòtic? En aquest cas es tracta de l’aliment dels bacteris beneficiosos. Són substàncies no digeribles per a nosaltres, presents en els aliments vegetals, que afavoreixen el creixement o l’activitat dels microorganismes autòctons beneficiosos, per tant, aportant un efecte positiu per a la salut. Els prebiòtics són alguns tipus de fibres, sucres i derivats de sucres, anomenats oligosacàrids o polisacàrids. La principal font de prebiòtics són els aliments vegetals com les verdures, els llegums, les fruites i els fruits secs, i també poden trobar-se com complements alimentaris. Aquesta és una de les raons per les quals prendre fibra és tan important, també en els nens!
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT00142