I per postres? Fruita!
Fruita, font de vida!
La fruita és font de vitalitat, tots ho sabem, però, quanta fruita prenem al dia? Què prenem per postres habitualment? I els més petits de la casa? Creieu que la fruita després dels àpats pot anar malament per a la digestió o inclús afavorir l’augment de pes? Deixem de banda les idees equivocades i la mandra de rentar o pelar la fruita. Prendre-la en qualsevol moment del dia és una bona opció i la fruita de postres és una forma fresca i agradable de tancar els àpats però, a més, hi ha molts motius nutricionals per fer-ho.
Motius per menjar fruita
Són molts els motius per menjar fruita com a postres cada dia, i si és de temporada millor. El primer és que afegim un aliment cru, fresc i normalment de temporada als àpats principals, incorporant així les seves vitamines, minerals, antioxidants i fibra. Aquests nutrients són imprescindibles per a la nostra salut i el fet de prendre fruita per postres ens ajuda a arribar a les dosis diàries recomanades. A més, la fruita és molt baixa en calories, té molts pocs sucres i no aporta greixos, per tant, si les nostres postres són fruita no afegim energia extra i sí evitem prendre altres aliments que poden incorporar excessos de sucres i greixos. Les postres que normalment se solen utilitzar sí poden aportar unes calories extres que no fan falta després d’un àpat. No vol dir que algun dia no podem prendre unes postres diferents, però ha de ser ocasionalment.
Emmm, quina fruita trio…?
Hi ha fruites molt lleugeres, com poden ser les maduixes, o una mica més consistents, com pot ser el plàtan però, tot i així, ambdós aporten aigua, fibra i moltes vitamines amb molt poques calories. Per tant, si en un àpat ens hem quedat força saciats, podem prendre una ració de fruita lleugera i si, pel contrari, ha estat un àpat molt lleuger, podem prendre una fruita més consistent o una ració més gran. És molt important tenir en compte que els sucres de la fruita sempre són saludables ja que van acompanyats de fibra que fa que els absorbim més lentament i també ajuden a la nostra salut intestinal.
Un grapat de maduixes | Un plàtan mitjà | Un iogurt | Unes natilles | |
Calories (kcal) | 40 | 100 | 80 | 180 |
Sucres (grs) | 5 | 14 | 6 | 20 |
Fibra (grs) | 2 | >3 | 0 | 0 |
Mites i llegendes
Per si a algú li queda algun dubte, una peça o ració de fruita després de dinar no engreixa, no afecta negativament a la digestió (excepte en persones amb problemes gastrointestinals importants o intoleràncies) i no produeix cap efecte perjudicial, tot el contrari. Una altra cosa és quan parlem d’excessos o quan es busquen estratègies per aprimar en què la fruita de les postres s’elimina i se situa a mig matí i mitja tarda. Això funciona però només pel fet que estem repartint i disminuint les calories preses durant el dia.
Heu pensat mai quants kilograms de fruita compreu a la setmana? Si cada ració són aproximadament uns 200 grams, una família de 4 membres hauria de comprar setmanalment uns 16 o 17 kilograms de fruita! Pensem que la recomanació per a la població general és prendre com a mínim 3 racions de fruita al dia, i aquest mínim l’hauríem de complir diàriament. Per això, si mengem fruita de postres, sempre és més fàcil!
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT00142