Làctics, si o no?
Sobre el tema dels làctics a l’alimentació, hem sentit opinions de tot tipus, unes més a favor, i altres en contra. Uns diuen que són imprescindibles per obtenir el calci necessari, que aporten valor nutricional a la dieta i que, fins i tot, ajuden a controlar el pes. Però d’altres diuen que són aliments totalment prescindibles, ja que som l’única espècie animal que continua prenent llet després de la lactància… a què hem de fer cas?
Els làctics són aliments molt rics en nutrients, especialment en proteïnes, vitamina D i calci, però, a més, també aporten greixos de tipus saturats. Aquests greixos són els que han d’estar a la nostra dieta en quantitat baixa, ja que, tot i ser necessaris, també poden tenir efectes negatius per a la salut com contribuir a augmentar el risc cardiovascular i l’increment del pes corporal. Quin seria un consum negatiu? Imagineu que la vostra dieta no és equilibrada o que el vostre fill no menja de tot o no menja prou bé, i que llavors feu servir la llet, el formatge i altres productes làctics com a font important d’energia en la majoria de moments del dia… aleshores sí que podríem parlar d’un hàbit no gaire saludable. Però, quina és la part positiva? Recordem que la llet materna és el làctic per excel·lència i l’aliment més ben formulat que existeix. De llet ens alimentem exclusivament els primers mesos de vida i això ens aporta tots els nutrients que necessitem. A part de la llet materna, els làctics són una bona font de nutrients que són imprescindibles pel creixement, tot i que no són els únics aliments que aporten aquests nutrients. El calci, per exemple, és també abundant en els fruits secs, especialment en les ametlles, els llegums i les verdures de fulla molt verda, com els espinacs. Per això, si decidim no prendre làctics, hem de procurar una dieta molt variada i rica en altres aliments, i això, especialment en els nens, per no comprometre el seu desenvolupament. També és important l’activitat a l’aire lliure, ja que amb la llum solar la nostra pell pot fabricar vitamina D.
Tots els làctics són iguals?
Definitivament no. La llet com a tal és un aliment del qual podríem prescindir (excepte quan som lactants), tot i que en els nens podem mantenir un got de llet al dia, per exemple al matí. El làctic més interessant és sens dubte el iogurt, ja que té una quantitat de greix baixa (al voltant d’un 3%), té poca lactosa, aporta microorganismes vius (ferments), que són beneficiosos per a la nostra flora intestinal, i és una bona font de calci i de vitamina D1. El iogurt també és molt millor opció que no pas altres aliments amb més greixos i sucres com poden ser altres postres, làctics o no, que a vegades mengem o oferim als nostres fills. El formatge és un bon aliment però pot aportar massa greix depenent de si és gaire sec; com més curats més matèria grassa tenen. Podem incloure el formatge com a opcions d’entrepà o per completar un berenar o un àpat si ha estat massa lleuger. I, en general, els postres làctics més ensucrats els hem de deixar per ocasions molt especials i sobretot en els nens, ja que hem de procurar que la fruita sigui les postres del dia a dia.
I si notem que ens senten malament?
Quan no els digerim bé i provoquen molèsties gastrointestinals podem estar davant d’una intolerància a la lactosa. De nens estem preparats per digerir la lactosa de la llet, però la natura fa que a mesura que ens fem adults algunes persones perdem aquesta capacitat. Si ens han diagnosticat intolerància a la lactosa, el tractament és la retirada dels làctics, amb la qual cosa hem de valorar la resta de la dieta per assegurar una bona ingesta dels nutrients clau.
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i personal.