Menjar bé quan deixen de ser nadons
L’etapa en què els nadons estan a punt de complir l’any i comencen a menjar és molt important i transcendent per a la seva salut actual i futura. Si aprenen a menjar bé estaran sans, tindran un bon estat nutricional i serà una inversió de futur.
La introducció d’aliments ha de ser progressiva i amb el ritme que ens marqui el pediatre i, també, el grau de desenvolupament del nen. Però al voltant de l’any ja hem hagut d’introduir els aliments més bàsics de tots els grups, a excepció d’alguns que esperarem una mica més, ja sigui perquè tenen més potencial al·lergogen, o perquè són més difícils de mastegar o pair.
Aquí us posem uns exemples de plats complets nutricionalment que podeu preparar tant per dinar com per sopar. Penseu que aquestes idees també són vàlides per a nens més grans que són “mal menjadors”.
- Dilluns: Crema de carabassó amb pollastre (ingredients: patata, carabassó, ceba, pit de pollastre i oli d’oliva verge extra).
- Dimarts: Crema de pastanaga amb peix (ingredients: patata, pastanaga, carabassó, peix blanc tipus lluç i oli d’oliva verge extra).
- Dimecres: Puré d’arròs amb gall d’indi (ingredients: arròs, carabassó, pit de gall d’indi i oli d’oliva verge extra).
- Dijous: Crema de verdures amb vedella (ingredients: patata, mongetes verdes, pastanaga, vedella i oli d’oliva verge extra).
- Divendres: Crema de carabassó i porro amb peix (ingredients: patata, carabassó, porro –poquet-, peix blanc o semi -com el bacallà- i oli d’oliva verge extra).
- Dissabte: Crema de verdures amb arròs i ou (ingredients: bledes o espinacs, carabassa, pastanaga, arròs, rovell d’ou dur -o ou complet si ja l’hem introduït- i oli d’oliva verge extra).
- Diumenge: Crema de carabassa amb pollastre (ingredients: patata, carabassa, ceba, pollastre i oli d’oliva verge extra).
Amb aquestes idees pots fer diferents combinacions pel teu petit. És aconsellable que ho preparis tot bullit amb poca aigua i amb les verdures a sota i la proteïna a sobre. Procura que tot sigui ben fresc i procura rentar-ho tot molt bé, les verdures especialment. Si et sobra menjar, pots guardar-lo un dia a la nevera, però no més.
Si ja li pots donar llegum, pots fer els purés amb llenties i mongetes passades pel passapuré per treure la part de fibra insoluble que pot resultar més pesada i laxant. Als llegums pots afegir una mica de patata, pastanaga i també la part de proteïna animal. Com serà un puré molt dens i nutritiu, prepara’n menys quantitat.
I quan comencis a donar sopetes, guarda alguna vegada el brou de fer les verdures i el pollastre i pots preparar l’endemà una sopa amb sèmola o pasta fina. A la sopa també pots posar trossets de peix blanc que queden molt tovets i saborosos.
I de postres? Fruita, iogurt o llet (materna o de fórmula). Les postres tipus “petit-suisse” o d’altres com les natilles, millor de forma ocasional.
De moment en aquesta etapa evita dolços, sal, sucres, refrescs, snacks, xocolata, etc. Aquests aliments no aporten res nutricionalment i poden crear massa afinitat per gustos d’aliments molt calòrics.
I amb això i molt amor creixeran sans i feliços. Bon profit!
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición.