Menjar bé, entre poc i massa.
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició.
Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i individual.
Saber si estem prenent la ració de menjaradequada per a nosaltres no sempre és fàcil. L’alimentació ens ha d’aportar tots els nutrients necessaris per a les funcions del nostre organisme i també les calories justes i necessàries per a la despesa energètica que cadascú tenim. A més, en el cas dels nens s’ha d’assegurar un correcte creixement i desenvolupament. A partir de cumplir tot això, qualsevol excés pot ser perjudicial, afectant la nostra salut actual o futura i el nostre pes corporal.
Si ens comparem els uns amb els altres veurem diferències notables, hi ha qui menja més i es mantè més prim, i d’altres sembla que mengen massa poc. I és que, en qüestió de racions, cada persona és un món i no ens podem comparar. Fisiològicament som diferents, ja que l’eficiència del nostre metabolisme, la nostra capacitat d’absorció de nutrients i els nostres mecanismes de sacietat varien. Per tant, el que és realment important, és que la nostra alimentació sigui molt variada i, en general, amb les racions que s’ajustin a la nostra gana, sempre i quan arribem als mínims necessaris per obtenir tots els nutrients. Com ho sabrem això?
Per saber si estem prenent tot el que nutricionalment necessitem sense un excés de calories podem fixar-nos en alguns parámetres com:
- Creixement en els nens: si el nen creix de forma òptima i constant dins el percentil que li és característic, és senyal que tot va bé.
- Desenvolupament en adolescents: a la preadolescència es dóna un petit increment de pes que és normal, però que no ha de passar d’aquí. També els canvis corporals s’han de produir amb el ritme i temps adequat.
- Manteniment del pes: l’indicador que estem prenent una dieta equilibrada energèticament és aquest: si agafem pes, és que estem fent algun excés, que pot ser petit, però si es produeix a diari ens afectarà. Si perdem pes, és que gastem més energia de la que ingerim. De totes formes, en algunes persones la regulació del pes pot ser quelcom més complicada i llavors s’ha de fer una valoració individual.
- Bon estat de la pell, cabell i ungles: sovint quan falten algunes vitamines o minerals podem observar certa fragilitat en aquest nivell. Si ens passa això, hem de revisar si estem menjant de tot.
Es diu sovint que l’alimentació ha de ser variada, equilibrada i suficient. Però, què vol dir?
- VARIADA: Procura que a la teva dieta hi hagi molts aliments diferents dins de cada grup, no mengis sempre la mateixa verdura o la mateixa fruita. Aprofitem la riquesa alimentària del nostre país i també la temporalitat. I en el cas dels nens evitem la monotonia en la que podem caure per una qüestió “pràctica”.
- EQUILIBRADA: És molt important que les quantitats i proporcions dels diferents aliments siguin adequades, per exemple la fruita i la verdura l’hem de prendre a diari i la carn vermella només algunes vegades al mes.
- SUFICIENT: Imprescindible que la dieta ens aporti l’energia que necessitem cada dia, ni més ni menys. Si ens passem, estarem carregant de feina el nostre organisme i fàcilment agafarem pes, i si no arribem, ens faltarà vitalitat i perdrem pes i massa muscular.
Serà veritat allò de que en l’equilibri està la virtut!