Millor sense sucres afegits
La reducció del consum de sucres afegits a la dieta és molt important ja que se sap que la seva ingesta està relacionada amb el sobrepès, la obesitat, la diabetis i la càries dental. I no oblidem que la instauració d’un excés de pes pot ser el preludi de molts altres problemes de salut, molts més dels que ens pensem. Per tant, és important ser conscients d’aquest fet i reduir el consum de sucres que provenen de diferents fonts i d’aliments processats. La salut dels adults i dels petits ho agrairà. Tot i això, no és qüestió de deixar de gaudir dels aliments, per això hi ha moltes idees que podem fer servir per preparar receptes de dolços amb ingredients que ens permeten reduir o eliminar els sucres afegits.
Però, què es consideren sucres afegits? Es tracta d’aquells disacàrids (sacarosa o sucre, lactosa o altres), monosacàrids (glucosa, fructosa, galactosa o altres) o sucres continguts en la mel o xarops que s’afegeixen a productes industrials (llaminadures, galetes, pastissets, cereals, begudes refrescants, sucs o batuts, etc), a la cuina o per endolcir la llet, el cafè, el iogurt o el que sigui. Aquests són els que, per una qüestió de salut, hauríem de reduir. Els sucres que no són per res preocupants són els que naturalment contenen les fruites i les verdures.
Quan comprem productes processats, especialment aquells que són típics per esmorzars, berenars o postres, hauríem de ser molt curosos en escollir aquells que tinguin menys quantitat de sucres afegits o senzillament no comprar-ne els que en tenen molts. Penseu que en un grapat de 4-5 galetes podem estar donant als nostres fills la tremenda quantitat de 30 grams de sucre que equivalen a 6 cullerades (cullera mida de postres)!
Què podem fer?
Per evitar aquesta càrrega innecessària podem posar en pràctica aquests consells:
• Canviar el sucre afegit que posem al iogurt o a la llet per altres ingredients com el coco ratllat, les fruites, les ametlles triturades, els fruits secs, el cacau pur, la garrofa, etc.
• Preparar dolços casolans, com galetes, coques, pancakes, crepes, que agradaran a tothom a base d’ingredients com les farines integrals, la farina de garrofa (permet evitar afegir sucres ja que aporta gust dolç i també un aroma similar al de la xocolata), el plàtan madur per donar textura i també dolçor, altres fruites, etc.
• Quan comprem, procurar escollir galetes o cereals amb baix contingut de sucres (i si pot ser, també de greixos saturats)
• I quan siguin ocasions especials, com el Nadal o altres, menjar els dolços típics de forma moderada i en el context del dinar especial (no tots els dies)
Aprendre a gaudir del menjar saludable és una prioritat a qualsevol edat
Si teniu nens, és ideal que no els doneu dolços. Nutricionalment, no aporten res necessari, i és millor que mengin fruita, iogurts o productes elaborats sense sucres. Així, estaran acostumats als sabors més naturals i no els atrauran el productes processats plens de sucres.
Penseu que molt nens i adolescents mengen tants sucres durant el dia que això, a més d’augmentar el risc d’obesitat i de diabetis, també els treu la gana i el gust per aliments saludables, de manera que la seva dieta no conté tots els nutrients que necessiten. Aprendre a gaudir del menjar saludable és una prioritat a qualsevol edat i hi ha moltíssimes idees de receptes que podem preparar fàcilment en el nostre dia a dia.
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT00142