Quina és la millor dieta del món?
Per Laura Isabel Arranz.
Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants.
Estem en un context en què la globalització i la barreja de cultures aporten valors i productes que tan sols fa unes dècades eren totalment desconeguts. En l’àmbit de l’alimentació també passa, avui tenim moltes opcions per comprar fruites i altres aliments de l’altra banda del món, productes fora de temporada, que abans només es trobaven durant uns mesos concrets i ara els podem comprar en qualsevol moment. I a més a més, com la cuina i la gastronomia estan tan de moda, estem descobrint receptes i restaurants de tota mena. Això, no és ni bo ni dolent, ho hem de saber aprofitar per aconseguir una dieta més saludable i rica.
Els aliments si són locals i de temporada molt millor: Si aprofitem els ritmes naturals de creixement dels vegetals, sempre tindrem una composició nutricional més òptima i unes característiques sensorials també molt més bones. A més, quan els productes han passat menys temps a càmeres o a mitjans de transport, la qualitat està molt més conservada. També hem de tenir en compte que en altres països no europeus es fan servir pesticides que aquí no estan autoritzats, per tant, poden tenir residus que no tenen res de saludable (per això és important rentar bé o pelar bé la fruita i les verdures). Això no vol dir que, per exemple, no puguem incorporar a la nostra dieta setmanal un alvocat per posar a l’amanida, ja que aquesta fruita té molt poc sucre i molts nutrients antioxidants i greixos saludables. A més, són boníssims!
La varietat és molt important: Tenir una dieta molt variada és una garantia que estem incloent tots els nutrients que necessitem. Les verdures han de ser abundants a la nostra alimentació, així que si tenim diverses formes de preparar-les sempre ens motivaran més. Les cultures orientals ens han ensenyat a preparar les verdures amb una tècnica que conserva molt els nutrients, com és el wok. També ens han aportat receptes que combinen les proteïnes animals en una petita proporció amb els vegetals o els hidrats de carboni complexes, com per exemple els fideus yakisoba o el sushi. Una forma molt divertida per ensenyar als nens a menjar variat és proposar-los el repte de menjar aliments de colors diferents, quants colors hi ha en el teu plat?
Emocions positives: Tot i que ens alimentem per nodrir-nos, menjar és pura emoció. Al voltant d’una taula compartim, conversem, riem, celebrem… Quan naixem, els nostres primers àpats estan impregnats d’una impressionant sensació de benestar, seguretat i amor en els braços de la nostra mare. Després vivim moments molt especials al voltant del menjar amb els nostres éssers estimats. És meravellós aprendre de totes les cultures per aconseguir una cuina que estimuli tots els nostres sentits, la vista amb els colors i les formes, l’olfacte amb les olors dels aliments frescos o cuinats, el gust dels plats senzills o d’elaboracions complexes, el tacte amb textures diferents i també l’oïda per “escoltar” el so dels aliments. Quants sentits estimula el teu plat?
Així, quina és la millor dieta? Cap i totes a la vegada. Totes les dietes del món tenen característiques bones i sobretot cadascuna s’adapta a les necessitats naturals de la població local. En el nostre context geogràfic el millor és basar-nos en un model mediterrani que és molt saludable, molt variat, ric en aliments vegetals, frescos i de proximitat. A més, podem enriquir-la amb alguns aliments i preparacions típics d’altres cultures, com per exemple preparar verdures al wok, especiar amb curry alguns plats, fer postres o cuinar amb begudes vegetals, com la de coco, o fer servir els fruits secs com les avellanes o les ametlles per fer salses com el pesto.
Si us interessa saber-ne una mica més, us convido a conèixer la meva #dietalogica a www.dietalogica.com i si voleu fer preguntes, seran benvingudes. Us espero!