Quina és la millor dieta?
Quan parlem d’alimentació i salut tothom té alguna cosa a dir. Hi ha moltes dietes que es promocionen com la millor opció i sovint podem sentir-nos confusos sobre si ho fem bé. Menjo bé? Estic donant als meus fills tot el que necessiten? Quina dieta faig servir per cuidar el meu pes? Aquestes i altres són preguntes habituals.
En realitat no hi ha una “millor dieta” per tothom, sinó uns mateixos beneficis per tothom. Cadascú de nosaltres necessita una quantitat de calories i nutrients per obtenir un benefici màxim per a la salut. Hem de procurar que el nostre cos rebi les calories justes, tots els nutrients i també altres substàncies beneficioses que es troben en els aliments com els antioxidants de les verdures i les fruites, la fibra dels llegums o les omegues-3 dels fruits secs i del peix blau.
La dieta ha de ser lògica, hem d’aplicar el sentit comú i millorar l’alimentació per cadascú respectant aquests principis:
- PRINCIPI DE LA NUTRICIÓ: Al cos li hem de donar tot el que necessita, a més a més d’energia (calories) també nutrients i altres components beneficiosos i hem de procurar no donar-li d’altres que el poden perjudicar (excés de sucres, greixos o aliments processats o massa refinats). El model ideal per obtenir aquests efectes saludables és el de la Dieta Mediterrània. No la perdeu de vista!
- PRINCIPI DE LA PERSONALITZACIÓ: Adaptar la dieta a cada persona, a la seva edat, a si fa esport o no, al seu estat de salut, a possibles intoleràncies, al·lèrgies, afinitats i aversions, a l’estil de vida, les creences i cultura, la situació social, econòmica i personal, etc. Tot s’ha de tenir en compte.
- PRINCIPI DE LA MICROBIOTA INTESTINAL: Sabem que tenim més bacteris a l’intestí que cèl·lules del nostre propi cos, i que a més aquests microorganismes tenen funcions molt importants per a nosaltres. Així, tot el que és saludable per a nosaltres també ho és per a la microbiota.
- PRINCIPI DE LA GENÈTICA: La ciència ens ha ensenyat que si mengem saludable, també afavorim que la funció dels nostres gens sigui més beneficiosa. La nostra herència genètica ja no és considerada un factor sobre què no es pugui fer res.
- PRINCIPI DE LA PROXIMITAT: La coherència amb el nostre entorn és també necessària, i no només pel medi ambient. Si mengem aliments de temporada i de proximitat, estarem consumint molts més nutrients i substàncies beneficioses. Com més frescos millor!
I per on podem començar a millorar la dieta?
Si us hagués de dir ràpidament per on començar per obtenir el màxim benefici us diria que proveu de complir aquests 5 consells bàsics:
- Predomini d’aliments d’origen vegetal (fruites, verdures, fruits secs, llegums, cereals)
- Escull majoritàriament les opcions integrals (pa, cereals, pastes, arròs)
- Prendre més peix, ous i carn blanca magra més que no pas carn vermella i derivats càrnics
- Reduir al màxim aliments processats i sucres
- Fer servir sempre oli d’oliva verge extra.
Aquests consells són per a tota la família, tant els adults com els nens es beneficiaran de menjar bé, de manera que si sou pares o mares que us cuideu, cuideu també el que doneu als vostres petits, i a l’inrevés, si cuideu el que doneu als nens, apliqueu-ho també a vosaltres mateixos.
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i individual.