La recepta de l’alimentació sana i el món al revés.
La cuina i les receptes estan de moda, ens interessen, ens apassionen i ens agrada preparar plats per menjar bé i de forma creativa. Per això fem servir sobretot aliments bàsics, sense processar, com verdures, carns, peix, llegums, pasta, arròs… Això està molt bé! Però què passa quan anem a comprar altres tipus d’aliments? Aquí comença la història del món al revés. S.O.S!!!
La nostra Dieta Mediterrània està en perill! La realitat quan observem els aliments al supermercat és que hi predominen, cada vegada més, els anomenats funcionals que, a més d’oferir sofisticació, també ofereixen multitud de beneficis per la salut i de nutrients afegits. És al·lucinant! Iogurts i postres 0%, cereals amb mil i una vitamines, llet amb calci i fins i tot amb fibra, berenars pels nens, rics en greixos saturats i sucres, però això sí amb ferro, ous amb omega-3, etc. Hi ha tantes opcions que es fa cada cop més complicat escollir què hem de comprar, i de vegades inclús paguem de més sense cap necessitat. És cert que tots els aliments poden formar part de la dieta, sempre que els consumim en la quantitat i freqüència adequada, però la base han de ser els aliments que ens ofereixen beneficis nutricionals i de salut de forma natural. La Dieta Mediterrània és el model alimentari que ha demostrat ser més saludable, pel seu contingut en cereals integrals, peix blau, llegums, fruits secs i oli d’oliva, cosa que ens aporta molta fibra, greixos saludables i també molt altres nutrients. I sembla que hi ha una tendència estranya a extreure els nutrients beneficiosos de la Dieta Mediterrània i posar-los en aliments processats.
Fixeu-vos en aquests exemples:
• Aliments enriquits amb calci: El calci s’afegeix a molts aliments però també el trobem a vegetals de fulla verda, als fruits secs, a les llavors, al peix, sobretot el de mida petita i amb espina com sardines i seitons, i és clar, també en els làctics.
• Aliments sense greixos: Parlant de làctics, i especialment del iogurt… les opcions 0% greix són adequades per qui està seguint una dieta estricta de pèrdua de pes, però en realitat els iogurts convencionals no tenen gaire greix, només al voltant d’un 3%. Per tant, pels nens millor les versions normals (excepte si tenen un problema evident de sobrepès)
• Aliments amb greixos saludables afegits: Els ous s’han tornat tan sofisticats que a més de poder ser de pagès, poden ser de gallines a l’aire lliure i fins i tot enriquits amb omega-3, etc. Posem les coses en el seu lloc, l’omega-3 l’hem de prendre dels aliments que n’és font natural, com els fruits secs i el peix blau. A part d’això, si les gallines han estat criades a l’aire lliure i amb pinsos de qualitat, molt millor.
• Aliments amb fibra: La llet amb fibra és l’última «moda». Els aliments integrals com el pa o les galetes són molt millors que no pas els refinats, i són fonts naturals de fibra com també ho són els llegums, les fruites i les verdures. Busca les fibres sempre en aquests aliments.
• Aliments per nens enriquits amb vitamines o minerals: Els berenars dels nens han de ser equilibrats amb aliments com fruita, iogurt, entrepans, fruits secs, etc. Però no té sentit que els donem dolços plens de sucres i greixos saturats només perquè estan enriquits amb ferro o amb algun altre nutrient. Sembla que estiguem en el món a l’inrevés, ja que la tendència és extreure el que és bo dels aliments naturals i afegir-ho a aliments processats. I no és que aquests últims siguin dolents, ni de bon tros, però no poden substituir les bondats dels primers.
Pot ser que ara que la gastronomia i la cuina estan de moda, sigui una bona oportunitat per recuperar les receptes i els aliments de la Dieta Mediterrània. Bon profit!
Per Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Imatge: mole24.it.