Smoothies vegetals a la teva dieta.
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició.
Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i individual
Avui dia, quan tenim el propòsit de menjar bé i cuidar-nos d’una vegada per totes, una de les estratègies que podem plantejar-nos és el consum dels famosos sucs o batuts de fruites i verdures, els smoothies! Però, són una bona opció? Uns diuen que són “detox”, uns altres que són antioxidants, altres que donen vitalitat i lluminositat a la pell i altres que tenen massa sucre…
Anem a posar una mica d’ordre a tota aquesta informació.
Em ve de gust començar recordant que per portar una dieta saludable i d’estil Mediterrani es recomana prendre 3 peces de fruita i 2 de verdura al dia. I malauradament molts de nosaltres no arribem a aquest mínim. A més, de les 2 racions recomanades de verdures, és aconsellable que almenys una d’elles sigui en cru, per exemple en forma d’amanida. No obstant això, aquesta recomanació d’una ració de verdura fresca crua al dia es podria prendre també dins d’un deliciós batut en el qual també podem posar fruita, els smoothies vegetals, que a més són una molt bona opció per als nens ja que és una forma que prenguin fruita i verdura de manera refrescant i que, a més, aporta moltes vitamines.
Sobre les seves propietats nutricionals destaca el fet que fruites i verdures fresques ens aporten una gran quantitat de vitamines i també de substàncies antioxidants que bàsicament són les que els donen color. Per tant, quan mengem fruites i verdures de colors intensos ara ja sabem que estem prenent gran quantitat d’antioxidants. Quan les prenem òbviament aquest efecte és aprofitat pel nostre organisme que en el seu dia a dia, com qualsevol màquina, genera desfets (estrès oxidatiu) que requereixen d’aquestes substàncies per poder neutralitzar-les. És per això que a aquests sucs o batuts se’ls atribueix un efecte antioxidant o també anomenat col·loquialment “detox”.
Més coses! També fruites i verdures tenen una quantitat molt important de fibra que necessitem per a un bon funcionament intestinal i també per alimentar els milions de bacteris beneficiosos que tenim al nostre intestí, la flora. Important a tenir en compte, si ens fem un suc en una liquadora o en un altre sistema en què la polpa de la fruita s’elimina, estarem eliminant la fibra també, per contra si ho batem amb un túrmix o amb sistemes més sofisticats estem preparant un veritable còctel d’aigua, vitamines, antioxidants i fibra. Així que els smoothies sí són una opció molt saludable dins la nostra dieta.
Ull a aquesta dada: Aquests preparats tenen bastant sucre, però tampoc per “esquinçar-se les vestidures” ja que és només el que prové de la fruita així que res a veure amb la quantitat que poden tenir altres aliments com les galetes o les llaminadures. Així que tranquils, el sucre de la fruita no és l’enemic. El que sí podem tenir en compte és que si no eliminem la polpa, és a dir, si conservem la fibra al batut és molt més beneficiós a aquest nivell ja que aquesta quantitat de sucre s’absorbirà una mica més lent que si per contra és un suc en el qual filtrem per retirar la fibra. Que el sucre s’absorbeixi lent és positiu per a la nostra salut.
I un detall important per a algunes persones: Si teniu tendència a tenir flatulència o fins i tot una patologia gastrointestinal com el còlon irritable o intolerància a la fructosa, potser aquests preparats puguin “caure” malament. En aquests casos l’elevat contingut en fruitosa i en fibres pot produir massa gasos per fermentació a l’intestí prim i fer-nos sentir inflor de panxa després de prendre’ls. Per això, si us passa això, el recomanable és preparar smoothies amb una mica més d’aigua i verdura en proporció i potser amb fruites com el kiwi, la pera o l’alvocat. El que millor us funcioni!